VIII Wystawa Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Polskie Smaki

Autor: pr 2 października 2012 09:29

Tradycyjne wędliny, chleby, ciasta, miody, wyroby mleczarskie, przetwory i napoje można było obejrzeć podczas VIII Wystawy Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Polskie Smaki - zorganizowanej na Praskiej Giełdzie Spożywczej w Ząbkach.

Kilkaset produktów stanowiących polskie dziedzictwo kulinarne, wytwarzanych w oparciu o tradycyjne metody i ze składników pochodzących z upraw ekologicznych zaprezentowało blisko sześćdziesięciu producentów z całego kraju. Większość produktów można było degustować.
Wystawę odwiedziło kilka tysięcy osób, a wśród nich pokaźne grono właścicieli hurtowni produktów spożywczych, sklepów i restauracji. Mieli oni doskonałą okazję do nawiązania kontaktów handlowych i wzbogacenia własnej oferty o nowe produkty.

Gościem specjalnym VIII edycji Polskich Smaków było Starostwo Powiatowe w Wołominie. W powiecie wołomińskim, na terenie którego znajduje się Praska Giełda Spożywcza, żywność w oparciu o składniki naturalne wytwarza niemało firm. Podczas Polskich Smaków zaprezentowali się: piekarnia Mirosława Laski z Jadowa, masarnia Jasińskich z Klembowa oraz pasieka Jerzego Rosińskiego z Tłuszcza.
Pięćdziesiąt spośród prezentowanych produktów tradycyjnych i ekologicznych zostało zgłoszonych przez 28 producentów do rywalizacji w konkursie na najlepszy produkt „Polski Smak 2012". Oceniało je jury pod przewodnictwem znanej restauratorki Magdy Gessler, z udziałem: prof. Mirosława Słowińskiego ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, prof. Zygmunta Zandera z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Dariusza Goszczyńskiego - z w Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krzysztofa Przybyła - prezesa Fundacji Polskiego Godła Promocyjnego „Teraz Polska".

Jury wybrało pięć produktów: kiełbasę suchą drobiową pieczoną - wyrabianą przez Zakład Mięsny Smak-Górno z Górna; oblaty śląskie, czyli okrągłe wafle o różnych smakach - wytwarzane przez spółkę Visa Bell z Pszczyny; twaróg tłusty w pergaminie - produkowany przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Garwolinie; masło ze Strzałkowa - wytwarzane przez Spółdzielnię Mleczarską Udziałowców w Strzałkowie i mazurski miód akacjowy - produkowany przez pasiekę Pucer w Barcianach. Wymienione produkty otrzymały statuetki „Polski Smak 2012" i nominację do godła promocyjnego „Teraz Polska".

Ponadto jury zwróciło szczególną uwagę na dwa produkty. Wyróżnienie otrzymały pierogi złociste ze śliwką suską w śliwowicy łąckiej i miodzie - wyrabiane przez FPHU Jantop Jan Topór-Orawiec z Kościeliska, a nagrodę specjalną - „Kolację z Magdą Gessler" - zdobył właściciel Zakładu Mięsnego „Jasiołka" z Dukli za zagrychę rzeszowską.


WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10682

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane