W Hali Gwardii będzie targ ze świeżą żywnością i lokale gastronomiczne

Autor: PAP 8 maja 2017 18:23

Nowoczesny targ ze świeżą żywnością oraz część kulinarna – tak będzie wyglądała już wkrótce wschodnia Hala Mirowska tzw. Hala Gwardii - zapowiedział w poniedziałek stołeczny ratusz. Miasto rozstrzygnęło właśnie konkurs na trzyletni najem budynku.

W konkursie złożono osiem ofert, z czego do kolejnego etapu zostało dopuszczonych siedem. Komisja konkursowa wzięła pod uwagę nie tylko oferowaną kwotę za najem, ale także plany zagospodarowania i program działalności w hali.

W konkursie została wybrana firma CBR Events Sp. z o.o., która, jak przekonuje ratusz, zaproponowała najciekawszy program spośród wszystkich oferentów.

Zwycięzca konkursu - zapowiada miasto - zamierza w Hali Gwardii stworzyć nowe miejsce na zakupowej i kulinarnej mapie Warszawy, jednak o zupełnie innym charakterze niż centra handlowe. Pod jednym dachem na otwartej przestrzeni, mają znaleźć się drobni producenci, handlowcy oraz restauratorzy, a także kucharze, piekarze i cukiernicy. Miejsca ma też nie zabraknąć dla drobnych wytwórców oraz sprzedawców mięsa i wędlin, wyrobów garmażeryjnych, ryb, owoców morza, serów, win, lodów czy słodyczy. Obok stoisk handlowych utworzona ma być też część kulinarna, a na antresoli przewidziano część kawiarnianą.

Poza funkcją handlowo-gastronomiczną, Hala Gwardii ma również pełnić "rolę centrum integrującego mieszkańców". Miasto zapowiada, że będą tam organizowane różnorodne wydarzenia okolicznościowe i kiermasze.

Umowa na wynajem części budynku, zlokalizowanego przy pl. Żelaznej Bramy 1, zostanie zawarta na trzy lata, z możliwością skrócenia po 18 miesiącach, do momentu wyłonienia docelowego najemcy. Po tym czasie zostanie wybrany docelowy operator budynku, który zorganizuje i poprowadzi w nim nowoczesną halę targową - wyjaśnia ratusz.

Hale Mirowskie - przypomina miasto - zostały wybudowane na przełomie XIX i XX w. i do 1944 r. były największym wielkopowierzchniowym obiektem handlowym w stolicy. Sprzedawano tu głównie mięso, ryby, pieczywo oraz świeże warzywa. Budynki w stanie praktycznie nienaruszonym przetrwały oblężenie Warszawy w 1939 r., a ucierpiały poważnie dopiero w trakcie powstania warszawskiego. Hala zachodnia została oddana do użytku w 1962 r. i do dzisiaj pełni funkcję handlową. Z kolei odbudowana już w 1953 r. hala wschodnia była własnością Milicyjnego Klubu Sportowego "Gwardia" i przez wiele lat pełniła funkcje sportowo-widowiskowe.

Miasto zapowiada, że chce przywrócić Hali jej historyczną funkcję. Ma w niej powstać dostępna dla wszystkich hala targowa, w której będzie można kupić przede wszystkim świeżą żywność, pochodzącą bezpośrednio od producentów. Poza funkcją handlową, wyremontowany budynek, ma pełnić także rolę lokalnego centrum integrującego mieszkańców.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11733

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane