REKLAMA
REKLAMA

W wakacje ceny żywności spadną o 1 proc.

Autor: PAP 2 czerwca 2010 22:09

- W skali kraju powódź pozostała neutralna dla cen żywności, a ich wysokość jest efektem złych warunków atmosferycznych w okresie wegetacji - uważa Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Jej zdaniem ceny żywności w najbliższych 2 tygodniach będą stabilne, zaś w miesiącach wakacyjnych spadną o 1 proc.

REKLAMA
"Oczywiście w regionach dotkniętych powodzią będziemy mieli znaczne ograniczenie podaży artykułów rolnych, ze względu na zniszczenia czy skażenia upraw. Ale tamtejsza ludność będzie miała znacznie ograniczone środki finansowe na zakup innych artykułów spożywczych niż pieczywo czy mleko, przez co ceny owoców czy warzyw nie będą rosły" - powiedziała w środę PAP Świetlik.

Jej zdaniem, utrzymujące się na rynku wysokie ceny żywności są efektem niekorzystnych warunków atmosferycznych jakie panowały w Polsce w okresie wegetacji.

"Mieliśmy wtedy dużo deszczy i niską temperaturę, ciągle brak jest słonecznych dni. To znacząco wpływa na ilość i jakość owoców i warzyw, które wypychają ceny żywności w górę. Ograniczona jest podaż ogórków i pomidorów, mało jest także truskawek" - powiedziała.

Z danych GUS wynika, że w kwietniu żywność w ujęciu miesięcznym podrożała o 0,7 proc.

"Myślę, że przez najbliższe dwa tygodnie ceny produktów żywnościowych będą stabilne, a następnie zaczną spadać. Spadek cen żywności w lecie będzie jednak niższy niż można było się spodziewać - nie będzie to spadek rzędu 3 proc., a raczej 1 proc." - dodała.


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 13230

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 999781

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA