PARTNERZY PORTALU Partner portalu: City Board
REKLAMA
REKLAMA

Właściciele sklepów przeznaczają zyski na proekologiczne wyposażenie

Autor: dlahandlu.pl 10 czerwca 2010 13:21

W ramach programu ‘Zielony koszyk' realizowanego przez studentów Uniwersytetu Gdańskiego, wyróżnionego ekologiczną nagrodą Unilever, sklepy zwiększają swoje obroty, decydując się na ekologiczną modernizację wyposażenia.

REKLAMA

Nagrodzony przez Unilevera program ‘Zielony koszyk' realizowany jest w niewielkich trójmiejskich sklepach spożywczych. Ich właściciele zachęcani są do tego, by 10 proc. obrotu, uzyskanego w ciągu określonych 2 dni, przeznaczyli na proekologiczne rozwiązania w swych placówkach. By ich do tego zachęcić, studenci prowadzą szeroką akcję promującą te sklepy wśród lokalnych konsumentów. Dzięki szerokiej promocji placówki uzyskują wymierne korzyści - zarówno finansowe (zwiększone obroty), jak i wizerunkowe. Dzięki programowi wymieniane są energochłonne lodówki czy żarówki na bardziej energooszczędne.

W ubiegłym roku w akcji uczestniczył jeden sklep, a w bieżącym szesnaście: z Gdańska, Gdyni i Sopotu. Kulminacją projektu ‘Zielony koszyk' są dwa dni, podczas których studenci zapraszają klientów na zakupy w objętych programem sklepach. Podają wówczas do publicznej wiadomości rozwiązania proekologiczne, które zastosowała dana placówka. - Obrót sklepu, który jako pierwszy wziął udział w programie, był większy o niemal 40 proc. w porównaniu ze ‘zwykłym' okresem. 1 000 zł z tej kwoty właściciel przeznaczył na rozwiązania prośrodowiskowe w swoim sklepie. Jednocześnie przedsiębiorca ten zmniejszył zużycie energii o 250 W, co przyczyniło się do oszczędności 12 000 zł w skali roku - mówi Marianna Michalczyk, menedżer projektu z zespołu SIFE z Uniwersytetu Gdańskiego. - Wymierne korzyści biznesowe były jednym z kluczowych argumentów w naszych rozmowach z kolejnymi placówkami. Efektem tegorocznej akcji, zorganizowanej 23 i 24 kwietnia, jest wypracowanie 27 000 zł na rozwiązania prośrodowiskowe w tych sklepach.

W bieżącym roku studenci współpracowali przy ‘Zielonym koszyku' z wyspecjalizowaną instytucją - Pomorskim Centrum Badań i Technologii Środowiska - która przeprowadziła audyty ekologiczne w objętych programem sklepach. Ich efektem były konkretne propozycje zmian. Wśród najczęściej rekomendowanych zaleceń stało się ograniczenie zużycia energii elektrycznej i cieplnej (w formie czytelnych wskazówek, takich jak np. nieprzysłanianie kaloryferów regałami z produktami).

 


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 6234

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA