Wojna cenowa doprowadziła do pogorszenia jakości pieczywa

www.portalspozywczy.pl 5 sierpnia 2014 13:26

Pieczywo mrożone nie jest gorsze od pieczywa z tzw. piekarni tradycyjnej, rzemieślniczej, którego jakość pogorszyła się w ostatnich latach. Piekarze sami, przez wojnę cenową między sobą doprowadzili do spadku jakości pieczywa - ocenia Daniel Malczyński, dyrektor sprzedaży w firmie Widan, która jest dystrybutorem żywności mrożonej.

- Kiedyś lokalne piekarnie robiły dobre pieczywo, ale z czasem konkurencja między nimi wymogła spadek cen. A żeby obniżyć cenę, szuka się zamienników, np. tańszej mąki itp. Trzeba pamiętać, że pieczywo potrzebuje czasu, ciasto musi leżeć odpowiednio długo. Są w Polsce piekarnie które robią bardzo dobrej jakości pieczywo, ale mamy też tradycyjne piekarnie, gdzie chleb jest dużo gorszej jakości, bo jest robiony szybko. Dzięki temu jest tańszy - mówi Daniel Malczyński w rozmowie z serwisem portalzpozywczy.pl.
Jak zauważa, sprzedaż pieczywa w Polsce spada, bo spada spożycie. Jednak, warto zastanowić się, dlaczego tak jest. - W Niemczech sprzedaż pieczywa jest na poziomie około 80 kg rocznie na osobę i jest to stabilny poziom od lat. Niemiecki rynek jest największym konsumentem pieczywa w Europie. Z kolei Brytyjczycy jedzą około 50 kg pieczywa rocznie - wymienia Daniel Malczyński.
Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10993

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane