Za fałszowanie czekoladek PIH ukaże sprzedawców

Autor: Nowa Trybuna Opolska/Strefa Biznesu 4 listopada 2010 10:34

PIH w całym kraju kontroluje skład i jakość słodyczy. Izabela Rogalska, naczelnik z PIH w Opolu tłumaczy, że jeśli badania są w porządku, zabezpieczona u sprzedawcy partia towaru trafia do sprzedaży - podaje serwis Strefa Biznesu.

Jeśli przedsiębiorca nie zgadza się z wynikami badań, to PIH wysyła materiał z drugiej próbki do innego laboratorium. Kto się na to zdecyduje, musi się liczyć z dodatkowym kosztem. Jeśli ekspertyza wyjdzie źle musi za nią zapłacić nawet 500 zł, co wraz z mandatem daje 1000 zł.

Przeprowadzanie badań zleca PIH Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, jednak prawo pociąga do odpowiedzialności sklepikarzy za skład surowcowy produktu - informuje serwis.

Podczas ubiegłorocznej kontroli czekolad okazało się, że do 41 procent produktów były zastrzeżenia. Więcej w nich było utwardzanych tłuszczów, które sprawiają, że czekolada jest twardsza i nie tworzy się na niej biały nalot, albo były w niej substancje alergizujące, których nie wymieniono na opakowaniu.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10920

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane