REKLAMA
REKLAMA

Żywność ekologiczna to szansa dla małych polskich gospodarstw

www.farmer.pl 24 marca 2016 13:01

- Za bardzo zachłysnęliśmy się zagranicznymi towarami i w tym jest problem. Doceniamy europejskie produkty, a zapominamy o wartości swoich. Trzeba stale zadawać sobie pytanie, czy kupujemy polską żywność? Czy ten patriotyczny ruch będzie dobry dla naszego kraju? Często zapominamy o tym, że jesteśmy najlepsi m.in. w produkcji kiełbas i mam nadzieję, że już niedługo także w produkcji ekologicznej - mówi Paweł Krajmas, prezes Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.

REKLAMA

- Żywność ekologiczna jest droższa od konwencjonalnej. To już jest szansa dla małych gospodarstw, mogących sprzedać produkty po wyższej cenie. By zmniejszyć ryzyko np. nieurodzajem warto różnicować swoją produkcję. Wiele organizacji i stowarzyszeń, m.in. nasze, może służyć podpowiedzią, co jest bardziej opłacalne, a także zaoferować kontakt do wyspecjalizowanych w tym kierunku rolników - mówi Paweł Krajmas.

Gdzie sprzedawać żywność ekologiczną? - To jest kolejny aspekt, przecież dopiero odradzamy ten handel ekologiczny. Ale już mamy ok. 700 wyspecjalizowanych sklepów i kilka takich hurtowni. Rozwija się sektor sprzedaży internetowej. Przed 10 latami powstały pierwsze EKO targi. Teraz jest wiele albo z rygorystycznym ograniczeniem do  certyfikowanych produktów, albo przynajmniej z wyraźnie wydzieloną taką częścią - dodaje prezes Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.

Więcej na farmer.pl


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12720

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA