Ekspert: W ostatnich latach dyskonty rosły w Polsce o ok. 15 proc. rocznie

Autor: dlahandlu.pl 12 września 2017 12:09

Ekspert: W ostatnich latach dyskonty rosły w Polsce o ok. 15 proc. rocznie fot. AT Kearney

Dyskonty stanowią już niemal 30 proc. całej sprzedaży żywności w Polsce. Pomimo że dynamika wzrostu spada (5,8 proc. wzrostu w 2016 roku vs. 13,4 proc. wzrostu w 2015 roku), segment sieci dyskontowych jest drugim najszybciej rosnącym w kraju. Co to oznacza dla producentów żywności - zastanawia się Marcin Okoński – ekspert w zakresie rynków FMCG i handlu detalicznego w warszawskim biurze A.T. Kearney.

W ostatnich latach dynamiczny rozwój formatu dyskontowego w Polsce spowodował znaczącą presję cenową i spadek cen żywności. Polska pozostaje jednym z najtańszych krajów, jeśli chodzi o średnią cenę codziennego koszyka zakupów w całej Unii Europejskiej. Polacy coraz chętniej robią zakupy w dyskontach nie tylko ze względu na cenę, ale i dostępne produkty. Kluczowym graczem na rynku jest oczywiście Biedronka, która zmniejsza dynamikę nowo otwieranych marketów na rzecz zwiększenia wielkości koszyka zakupów.

Rozwój dyskontów zachęcił Polaków do zmiany postrzegania produktów opatrzonych marką własną sklepów detalicznych. Udział sprzedaży produktów marki własnej w odniesieniu do całkowitej sprzedaży rósł najszybciej na rynku polskim na tle krajów europejskich. Dobrze obrazują to dane z ostatnich 5 lat – polski rynek detaliczny zanotował wzrost udziału produktów marki własnej aż o 5 punktów procentowych i osiągniecie poziomu 24 proc. w całkowitej sprzedaży detalicznej w Polsce. – wskazuje Marcin Okoński, A.T. Kearney.

Sieci dyskontowe poprzez swoją rosnącą siłę na rynku ustalają pewne praktyki we współpracy z producentami żywności i napojów, które umożliwiają sieciom osiąganie lepszych wyników biznesowych:
⦁ Zachęcanie znanych producentów do produkcji marek własnych sieci dyskontowych, wykorzystując duży know-how po stronie producentów, jak również wysoką jakość ich produktów. Obecnie nawet najwięksi producenci żywności nie mogą sobie pozwolić na brak współpracy z dyskontami, coraz śmielej spoglądają w stronę marek własnych. Niemniej, nadal istotne jest ryzyko po stronie producentów żywności wskazujące na to, że współpraca z dyskontami w zakresie marek własnych bardzo mocno obniży sprzedaż markowych produktów.

⦁ Zastosowanie niestandardowych opakowań (np. butelka 0,75 l Coca-Cola) pozwala sieciom unikać porównywalności cenowej z innymi sieciami, jak również zwraca uwagę konsumentów na inne opakowanie znanego produktu, które może wpływać na chęć zakupu. Wspomniana Coca-Cola, która jest bardzo restrykcyjna w stosunku do swoich opakowań (wzór butelki jest opatentowany), nawiązała współpracę z sieciami dyskontowymi w Polsce i zmieniła swoje butelki.

  • ? 2017-09-13 18:38:04

    gdzie kilku się bije tam JMD wygrywa

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11056

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane