REKLAMA
REKLAMA

1/3 marnowanej żywności to jedzenie wyrzucane przez konsumentów

Autor: portalspozywczy.pl 16 lipca 2014 19:01

- W Polsce co roku marnuje się 9 mln ton żywności, z czego 2/3 strat dotyczą produkcji, przetwarzania, transportowania, magazynowania, sprzedaży w hurcie i detalu, natomiast 1/3 występuje już w domu u konsumenta oraz w gastronomii. To oznacza, że marnujemy około 0,83 kilograma żywności dziennie na głowę - mówi serwisowi portalspożywczy.pl Piotr Gill, dyrektor generalny DuPont Poland.

REKLAMA
Największe straty żywności na świecie występują w Ghanie, która w tej kategorii w Światowym Indeksie Bezpieczeństwa Żywności jako jedyna otrzymała 0 punktów. W kraju tym marnowane jest zatrważająco wiele, bo aż 20 proc. żywności. Tuż przed Ghaną znalazły się takie państwa jak Togo, Angola, Benin, Kamerun, Gwinea, Haiti, Nigeria, Nepal i Malawi.

Najmniejsze straty notowane są (kolejno) w Finlandii, Singapurze, Norwegii, USA, Wielkiej Brytanii, Czechach, Holandii, Szwajcarii, Rosji i Uzbekistanie.


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 13294

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 999781

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA