20 proc. przetworów rybnych ma złą jakość handlową

Autor: IJHARS/dlahandlu.pl 8 lipca 2010 11:05

W toku działań kontrolnych stwierdzono, że ok. 20% partii przetworów rybnych poddanych badaniom fizykochemicznym posiadało jakość handlową niezgodną z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów, natomiast ponad 25% skontrolowanych partii było nieprawidłowo oznakowanych. Produkty bardziej przetworzone jak marynaty i konserwy wykazują większy procent nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych w porównaniu do np. ryb mrożonych czy wędzonych.

W skontrolowanych partiach konserw rybnych stwierdzono, m. in. zaniżoną procentową zawartość mięsa ryby, zaniżoną masę netto wyrobu, zawyżoną zawartość tłuszczu, zaniżoną zawartość białka. W skontrolowanych partiach owoców morza stwierdzono, m. in.: zaniżoną zawartość mięsa po odcieku, zaniżoną masę netto wyrobu. W skontrolowanych partiach ryb mrożonych glazurowanych stwierdzono: zawyżoną zawartość glazury. W skontrolowanych partiach marynat rybnych stwierdzono zaniżoną masę netto wyrobu, zaniżoną procentową zawartość mięsa ryby, zawyżoną procentową zawartość zalewy. Jedynie w przypadku skontrolowanych partii ryb solonych i sałatek rybnych nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych.

Większość poddanych kontroli partii przetworów rybnych wykazała jednocześnie nieprawidłowości w zakresie wymagań dotyczących oznakowania. Nieprawidłowości dotyczyły głównie wykazu składników, w tym zawartości składnika głównego. Nie określono również dokładnego miejsca na puszcze gdzie znajdowała się data minimalnej trwałości.

 


WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12438

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane