20 proc. przetworów rybnych ma złą jakość handlową

Autor: IJHARS/dlahandlu.pl 8 lipca 2010 11:05

W toku działań kontrolnych stwierdzono, że ok. 20% partii przetworów rybnych poddanych badaniom fizykochemicznym posiadało jakość handlową niezgodną z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów, natomiast ponad 25% skontrolowanych partii było nieprawidłowo oznakowanych. Produkty bardziej przetworzone jak marynaty i konserwy wykazują większy procent nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych w porównaniu do np. ryb mrożonych czy wędzonych.

W skontrolowanych partiach konserw rybnych stwierdzono, m. in. zaniżoną procentową zawartość mięsa ryby, zaniżoną masę netto wyrobu, zawyżoną zawartość tłuszczu, zaniżoną zawartość białka. W skontrolowanych partiach owoców morza stwierdzono, m. in.: zaniżoną zawartość mięsa po odcieku, zaniżoną masę netto wyrobu. W skontrolowanych partiach ryb mrożonych glazurowanych stwierdzono: zawyżoną zawartość glazury. W skontrolowanych partiach marynat rybnych stwierdzono zaniżoną masę netto wyrobu, zaniżoną procentową zawartość mięsa ryby, zawyżoną procentową zawartość zalewy. Jedynie w przypadku skontrolowanych partii ryb solonych i sałatek rybnych nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych.

Większość poddanych kontroli partii przetworów rybnych wykazała jednocześnie nieprawidłowości w zakresie wymagań dotyczących oznakowania. Nieprawidłowości dotyczyły głównie wykazu składników, w tym zawartości składnika głównego. Nie określono również dokładnego miejsca na puszcze gdzie znajdowała się data minimalnej trwałości.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10912

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane