PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

Ambra wprowadza na rynek Cydr Lubelski Lodowy

Autor: pr 31 sierpnia 2017 11:26

Ambra wprowadza na rynek Cydr Lubelski Lodowy fot. materiały prasowe

Będzie to pierwszy w Polsce powszechnie dostępny cydr lodowy - produkt premium. Cydry i wina lodowe są bowiem najwyżej cenionymi na świecie produktami winiarstwa. Cechuje je pracochłonny proces wytwarzania, który wymaga najlepszych surowców i wielu lat doświadczeń.

- Cydr Lubelski Lodowy to cydr o niespotykanej intensywności walorów smakowych i aromatycznych. Na 1 litr potrzeba przynajmniej 5,5 kg jabłek, z których niska temperatura wydobywa samą esencję smaku i aromatu - mówi Artur Dubaj, Główny Technolog AMBRA S.A.

Gdy temperatura spada do -5°C wraz z kryształkami lodu owocowy moszcz traci cząsteczki wody. Jednocześnie substancje owocowe: cukry własne i aromaty, ulegają kondensacji, tworząc tzw. esencję.

- Esencję poddajemy powolnej fermentacji na zimno: w temperaturze poniżej 15°C. W trakcie tego procesu wymrożony moszcz ulega przemianie w cydr lodowy - dodaje Artur Dubaj.

- Cydr Lubelski Lodowy to produkt unikalny i wyjątkowy, ma potencjał, aby stać się tak rozpoznawalnym na świecie, jak np. węgierskie tokaje czy niemieckie wina lodowe. W pełni ukazuje aromat polskich jabłek, podobnie jak wina gronowe odzwierciedla charakter naszego klimatu, gleby, pracy sadowników i winiarni - mówi Wiesław Wysokiński, sommelier Centrum Wina, członek zarządu Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11370

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane