REKLAMA
REKLAMA

Analityk: Będzie rósł popyt na zdrową żywność

www.portalspozywczy.pl 25 kwietnia 2016 11:50

Analityk: Będzie rósł popyt na zdrową żywność

Potencjał rozwoju rynku zdrowej żywności w Polsce jest duży. - Jednak nawet w krajach bogatych segment żywności ekologicznej jest niewielki i nie przekracza 10 proc. wartości całkowitych wydatków na żywność, co pozwala wyznaczyć potencjalne granice dla rozwoju tego rynku w Polsce w długim okresie - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Jakub Olipra z Credit Agricole Bank Polska S.A.

REKLAMA

Zgodnie z danymi najnowszego raportu The World of Organic Agriculture wydatki na żywność ekologiczną stanowią w Polsce 0,2 proc. wydatków na żywność ogółem. Dla porównania udział wydatków na zdrową żywność w całkowitych wydatkach na żywność wśród krajów Europy Zachodniej najwyższą wartość przyjął w Danii (7,6 proc.), Szwajcarii (7,1 proc.), Austrii (6,5 proc.), Szwecji (6,0 proc.), Niemczech (4,4 proc.) oraz Luksemburgu (3,4 proc.).

- Wskazuje to na duże perspektywy zwiększania się udziału żywności ekologicznej w polskim rynku żywności wraz z dalszym bogaceniem się społeczeństwa. Dodatkowym wsparciem dla takiej oceny jest nieproporcjonalna różnica pomiędzy udziałem wydatków na zdrową żywność w Polsce i krajach Europy Zachodniej w stosunku do różnicy w zamożności poszczególnych społeczeństw definiowanej jako PKB na mieszkańca. Innymi słowy konsumujemy o wiele mniej żywności ekologicznej od krajów Europy Zachodniej niż wynikałoby to z różnic w zamożności - zapewnia Jakub Olipra.

Niemniej jednak jego zdaniem przedstawione wyżej dane sygnalizują jednocześnie, że nawet w krajach bogatych segment żywności ekologicznej jest niewielki i nie przekracza 10 proc. wartości całkowitych wydatków na żywność, co pozwala wyznaczyć potencjalne granice dla rozwoju tego rynku w Polsce w długim okresie.

- Należy przy tym zauważyć, że popyt wewnętrzny nie jest granicą dla producentów żywności ekologicznej w Polsce. Bliskość geograficzna Niemiec, które zgodnie z danymi The World of Organic Agriculture są największym rynkiem żywności ekologicznej w Europie i odpowiadają za 13 proc. światowego popytu na zdrową żywność otwiera przed polskimi producentami żywności ekologicznej duże możliwości eksportowe - dodaje analityk Credit Agricole

Dodatkowe wsparcie stanowi dla nich wysoka konkurencyjność cenowa polskiego eksportu, wynikająca m.in. z relatywnie niskich kosztów pracy w Polsce.

- Pozwala to na sformułowanie wniosku, że w najbliższych latach szybki wzrost popytu na zdrową żywność w Polsce a także rozwój jej krajowej produkcji będzie kontynuowany- zapewnia Jakub Olipra.


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 13294

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 999781

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA