REKLAMA
REKLAMA

Analityk: VAT wpłynie na wzrost cen i spadek konsumpcji

Autor: dlahandlu.pl 10 września 2010 12:28

Podwyżka podatków, zarówno VAT, jak też PIT i CIT wiąże się ze zmniejszeniem siły nabywczej społeczeństwa, czy to poprzez wzrost cen, za którym nie podąża odpowiednio szybki wzrost zarobków, czy też poprzez zmniejszenie dochodu pozostającego do dyspozycji gospodarstw domowych - uważa Piotr Kowal, analityk.

REKLAMA
 W ten zaś sposób ograniczeniu ulega popyt konsumpcyjny, główny czynnik dla którego Polska była w czasach kryzysu, jak to wielokrotnie z
lubością podkreślali przedstawiciele polskiego rządu, "zieloną wyspą" na tle innych krajów Unii Europejskiej.

Zdaniem ekspertów należałoby raczej poszukać oszczędności w budżecie, a nie podwyższać podatki. Alternatywą dla podnoszenia VAT byłoby również uściślenie kryteriów klasyfikacji produktów do odpowiednich grup Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU). To bowiem na podstawie PKWiU niektóre produkty objęte są preferencyjnymi, obniżonymi stawkami. Obecny kształt przepisów w tej kwestii daje producentom, którzy sami dokonują klasyfikacji swoich wyrobów, duże pole do interpretacji i sprawia, że na rynku pojawiają się niemal identyczne produkty opodatkowane różnymi stawkami VAT.

Jako przykład podać można rynek ciastkarski. Obecnie w PKWiU z 1997 roku stosowanej dla celów podatkowych występują dwie kategorie obejmujące wyroby piekarskie i ciastkarskie - 15.81.1. "Pieczywo i wyroby ciastkarskie świeże" opodatkowana obniżoną stawką VAT w wysokości 7 proc. oraz 15.82.1. "Suchary i sucharki, herbatniki; wyroby piekarskie i ciastkarskie o przedłużonej trwałości" w przypadku, której stosuje się VAT w wysokości 22 proc. Z kolei zgodnie z nowym PKWiU, które ma być stosowane do celów podatkowych dopiero od 2011 roku, ciasta i wyroby ciastkarskie klasyfikowane są do dwóch grup - 10.71. "Pieczywo; świeże wyroby ciastkarskie i ciastka", dla której od 2011 roku (jeśli nie zostaną podwyższone stawki VAT) obowiązywać będzie w dalszym ciągu 7 proc. VAT, oraz 10.72. "Suchary i herbatniki; konserwowane wyroby ciastkarskie i ciastka" dla której VAT wynosił będzie 22 proc. Spowodowało to, iż wielu producentów mylnie interpretując wyrażenie "wyroby konserwowane" jako produkty, w których nie użyto konserwantów przekwalifikowało niektóre swoje wyroby, jak np. delicje do grupy 10.71. i zaczęło stosować preferencyjną stawkę VAT. Co warte podkreślenia, w tym przypadku na niesłusznym obniżeniu stawki VAT nie korzystają w żadnym stopniu konsumenci, ponieważ sieci handlowe nie obniżyły cen produktów na półkach, co oznacza, że różnica w wysokości VAT trafia do pośredników handlowych i producentów.

Jak wskazują szacunki, gdyby cała branża ciastkarska zaczęła stosować 7-proc. VAT z budżetu zniknęłoby ok. 600-700 mln zł w skali roku.


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12967

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 999781

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA