ARSS: McDonald's liderem wśród gastronomicznych sieci franczyzowych

Autor: ARSS/www.dlahandlu.pl 27 marca 2012 13:03

Niekwestionowanym liderem wśród gastronomicznych konceptów franczyzowych działających w Polsce po raz kolejny jest McDonalds. Rok 2011 był rokiem przełomowym dla rozwoju franczyzy w McDonalds - po raz pierwszy liczba restauracji franczyzowych przewyższyła liczbę lokali własnych - wynika z raportu Akademii Rozwoju Systemów Sieciowych (ARSS).

Aktualnie 53 licencjobiorców prowadzi 143 restauracje McDonalds. Rekordziści prowadzą po 6 obiektów. McDonald's zapowiada, że w kolejnych latach procent lokali działających we franczyzie będzie sukcesywnie powiększany.

Sieć Subway, która w tym roku znalazła się wśród 10 najprężniej rozwijających się sieci franczyzowych w Polsce w ciągu minionego roku otworzyła 17 nowych punktów.

Wśród sieci pizzerii które posiadaja lokale franczyzowe bez zmian. Numerem jeden wciąż jest Da Grasso, numerem dwa - Telepizza, zaś numerem trzy - Biesiadowo, które dołączyło do ścisłej czołówki przed rokiem.

Najbardziej popularne licencje franczyzowe możemy znaleźć w kategorii cukierni, kawiarni i lodziarni i to ten segment przoduje także pod względem liczby lokali, choć jest to głównie zasługą dwóch sieci: minipiekarani Fornetti oraz sieci vendingowej Alois Dallmayr.

Najważniejszymi graczami na rynku restauracji casual dining pozostają marki z grupy Sphinx. Sytuacja jest jednak inna niż w ubiegłym roku. Z 45 lokali własnych spółka zmniejszyła się do 13 lokali, 55 działa w systemie franczyzowym, a 27 w systemie operatorskim traktowanym przez spółkę jako etap przygotowania do franczyzy.

Najmniej punktów działa w niszowym segmencie zdrowej kuchni.


 

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10794

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane