Badanie: Konsumenci mylą listę składników produktu i tabelę wartości odżywczych

Autor: dlahandlu.pl 7 czerwca 2016 12:46

Lista składników i tabela wartości odżywczych to najczęściej mylone elementy oznakowania produktów spożywczych.

Etykieta to dla konsumenta główne źródło informacji o produkcie. Szczególnie ważną rolę pełnią oznakowania na produktach spożywczych, ponieważ wyroby te stanowią dla nas źródło energii i różnorodnych, cennych składników odżywczych, jakie należy spożywać w odpowiednich ilościach i proporcjach każdego dnia. 

Na opakowaniu produktu spożywczego znaleźć powinny się takie informacje, jak: nazwa wyrobu, jego ilość w danym opakowaniu, data przydatności do spożycia, informacje o sposobie przechowywania, oznaczenie partii produkcyjnej, dane pozwalające zidentyfikować podmiot odpowiedzialny (np. producenta lub dystrybutora), a także lista składników, z jakich produkt powstał. Poza tym, od 13 grudnia 2016 roku producenci będą musieli zgodnie z prawem, obowiązkowo podawać na opakowaniu także wartość odżywczą, w tym energetyczną danego wyrobu. Część producentów, np. producenci soków, już dostosowali się do tego wymogu i umieszczają tabelę wartości odżywczych na opakowaniach.

To właśnie wprowadzenie tego ostatniego elementu do oznakowania produktów spożywczych jest bardzo istotne dla planowania naszej codziennej diety, a jednocześnie konsumenci często mają kłopot z prawidłowym odczytaniem tabeli wartości odżywczych i odróżnieniem jej od listy składników, z jakich dany wyrób powstał. Jak pokazuje najnowsze badanie mam, 73% z nich deklaruje, że sprawdza informacje zawarte w tabeli substancji odżywczych. Jednocześnie jednak 39% mam albo w ogóle nie potrafi odczytać informacji zawartych w tej tabeli (zadeklarowało tak 11%) albo interpretuje je błędnie, uważając, że są w niej wymienione tylko substancje, znajdujące się w surowcach, z jakich dany produkt powstał (wskazało tak 16%) lub też tylko te, które zostały dodane w czasie procesu produkcji (wskazało tak 12%). Tymczasem w tabeli tej znajduje się całkowita wartość odżywcza gotowego już produktu. Oznacza to, że znajdziemy w niej oba rodzaje wymienionych substancji, czyli i tych dodanych w procesie produkcji, jak i tych występujących w surowcach, z których powstał produkt.

Lista składników produktu odpowie nam na pytanie, co posłużyło do jego wyrobu. Zawartość poszczególnych składników wymieniana jest w kolejności malejącej, co oznacza, że ten, którego jest najwięcej wymieniony jest jako pierwszy. Natomiast informacja o wartości odżywczej to dane dotyczące poszczególnych składników odżywczych zawartych w 100 g lub 100 ml wyrobu gotowego w danym opakowaniu (np. tłuszczu, węglowodanów czy białka), a także wartości energetycznej, czyli liczby kilokalorii. Dodatkowo informacja o wartości odżywczej może być podana na porcję. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

IX EUROPEJSKI KONGRES GOSPODARCZY

10-12 maja 2017 • Katowice • Międzynarodowe Centrum Kongresowe i Spodek

  • artmetic 2016-06-08 00:32:21

    Poznaj zawartość produktów spożywczych dzięki aplikacji E-dodatki do żywności.



    Do pobrania w Google Play.

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11686

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane