BGŻ: Wędiny i mięsa tanieją. Konsumpcja może wzrosnąć

www.portalspozywczy.pl 17 maja 2014 17:52

W ostatnim czasie, na skutek spadku cen skupu trzody wędliny stały się bardziej konkurencyjne cenowo niż produkty mleczarskie. To może przełożyć się na wzrost konsumpcji wędlin i mięsa - uważa Dariusz Winek, główny ekonomista Banku BGŻ.

- W lutym ceny mięsa wieprzowego spadły o 2 proc. w ciągu miesiąca, a wędlin o 0,2 proc, natomiast ceny sera i twarogów wzrosły o 0,5 proc., a jogurty i inne produkty mleczarskie o 0,6 proc. Polacy nie przestraszyli się problemów związanych z ASF i jeśli ceny mięsa spadają to nie dlatego, że konsumujemy mniej mięsa, wręcz przeciwnie. To powoduje konkurencja między firmami, która nadal będzie silna i dalej będzie zbijała cenę wędlin i produktów mięsnych w sklepach - mówi Dariusz Winek, w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.
- Dzięki temu, konsumpcja mięsa może wzrosnąć w stosunku do ubiegłego roku. Wtedy było ono droższe, ponadto był to rok kryzysowy, rosło bezrobocie. Teraz jest odwrotnie. Jeśli Polacy będą więcej kupować, to w szczególności będą kupować więcej mięsa - dodaje.

- Finalne ceny mięsa w sklepach też spadły, o około 2 proc. miesiąc do miesiąca w lutym - ocenia Dariusz Winek.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10873

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane