Browary rzemieślnicze szykują się do sezonu letniego

www.portalspozywczy.pl 6 czerwca 2017 16:56

Polskie browary rzemieślnicze co roku z coraz większą siłą przechodzą latem do ofensywy w piwnej rewolucji, która tworzy smakową i aromatyczną alternatywę dla różnych koncernowych produktów takich jak: radlery, shandy, czy napoje typu cola, a nawet woda.

Według raportów serwisu Piwna Zwrotnica, jeszcze w 2014 roku browary rzemieślnicze wypuściły na rynek 23 piwa w lubianym latem stylu pils i 9 lekkich piw pszenicznych w polskim stylu grodziskim. W kolejnym roku rzemieślnicy dorzucili na cieplejsze dni jeszcze więcej pilsów i grodziskich, a oprócz tego 21 różnych witbierów, odświeżyli zapomniany styl gose, rozpoczęli serię wariacji wokół kwaśnych piw w stylu sour ale i orzeźwili piwoszy pierwszą rzemieślniczą chmieloniadą z Browaru Bazyliszek.

Prawdziwy zalew smaków na lato miał miejsce w 2016 roku, kiedy na rynek trafiły m.in. 33 sesyjne – czyli odpowiednie na wypicie więcej niż jednej butelki – IPA, 20 dedykowanych wakacjom summer ale, 29 hefenweizen i setki innych „plażowych” piw z dodatkiem soku i skórek z owców. Pojawiła się też Nachmielona z Browaru Nepomucen, pierwsza rzemieślnicza woda mineralna z dodatkiem chmielu.

W tym roku łączna liczba premier dobrych na wakacyjne nasiadówki, lekkich piw z polskich browarów rzemieślniczych pewnie znowu będzie liczona w setkach. Do tego dochodzi co najmniej kilkadziesiąt już sprawdzonych piw warzonych przez kraftowych piwowarów od jakiegoś czasu.

Więcej na portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10715

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane