REKLAMA
REKLAMA

Carrefour z pomysłem na zagospodarowanie nienadającej się do sprzedaży żywności

Autor: www.dlahandlu.pl 14 lipca 2015 10:05

Sklepy Carrefour w Polsce przekazują blisko 400 ton bioodpadów kwartalnie do kompostowni. Odpady bio to nienadające się do sprzedaży warzywa i owoce. Są wykorzystywane m.in. do użyźniania terenów miejskich, rekultywacji terenów zdegradowanych oraz do celów rolniczych.

REKLAMA

Inicjatywa „Gospodarowanie odpadami BIO” zapoczątkowana została w 2012 roku
w hipermarkecie w Tczewie, który jako pierwszy podpisał umowę o współpracy z lokalną kompostownią. Obecnie w inicjatywę zaangażowanych jest już 28 hiper- i supermarketów Carrefour z województw: małopolskiego, mazowieckiego, zachodniopomorskiego, kujawsko-pomorskiego, śląskiego i podkarpackiego. Sklepy regularnie przekazują nienadające się do sprzedaży warzywa i owoce do lokalnych kompostowni lub do operatora specjalizującego się w gospodarowaniu odpadami, jeśli w pobliżu sklepu nie ma przedsiębiorstwa zajmującego się przetwarzaniem odpadów bio. Następnie operator przekazuje bioodpady do współpracujących z nim kompostowni.

- W inicjatywę „Gospodarowanie odpadami BIO” włączamy coraz więcej sklepów naszej sieci. W tej chwili jest ich już prawie 30 i na tym nie poprzestajemy. W planach mamy włączenie do projektu kolejnych hiper- i supermarketów. Sklepy przekazują kwartalnie kilkaset ton odpadów do przetworzenia na kompost. W pierwszym kwartale 2015 roku było to 397,77 ton – mówi Barbara Kowalska, senior menedżer działu jakości Carrefour Polska.

 

 


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 13077

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 999781

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA