Co dziesiąta cukiernia może upaść

Autor: Rzeczpospolita 18 maja 2011 08:22

Przeciętny Polak zje w 2011 roku o ponad 3 proc. mniej pieczywa niż rok wcześniej. W tym roku upaść mogą co dziesiąta piekarnia i cukiernia. To efekt wojny cenowej, którą mimo drogich surowców prowadzą zakłady, chcąc się utrzymać na rynku - podała "Rzeczpospolita".

W tym roku ciosem dla branży są m.in. wysokie ceny mąki. IERiGŻ podaje, że w kwietniu 2011 r. ta pszenna wykorzystywana przez piekarnie była o 69 proc. droższa niż w czerwcu 2010 r. W tym samym czasie podwoiły się też ceny zbytu mąki żytniej.

Bronisław Wesołowski, sekretarz generalny Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, szacuje na łamach "Rzeczpospolitej", że w ciągu 2011 r. pieczywo może zdrożeć od 6 do 12 proc. Oprócz wysokich cen mąki piekarnie odczuwają także np. skutki podwyżek na rynku paliw oraz wzrostu stawek podatku gruntowego.

Jak przypomnina "Rzeczpospolita", do niedawna atrakcyjne dla piekarni było także prowadzenie cukierni. Ale ostatnio się to zmieniło. Cukiernie są coraz mniej dochodowe ze względu m.in. na drogi cukier i owoce.


WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 3265

GORĄCE OFERTY

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane