Coraz mniej przeszkód prawnych przy organizacjach zbiórek żywności

Autor: Wp.pl 11 czerwca 2016 10:22

Jak wynika z danych banków żywności, do tej pory stała współpraca, polegająca na regularnym przekazywaniu i odbiorze darowizn żywności, odbywa się przy zaangażowaniu 116 sklepów i sieci 32 banków żywności w całej Polsce. Od początku roku przekazały one 826 ton produktów spożywczych - podaje Wirtualna Polska.

- Obecnie coraz mniej jest przeszkód prawnych przy organizacjach zbiórek żywności. Od 2013 r. funkcjonuje zerowa stawka VAT na produkty spożywcze przekazywane organizacjom charytatywnym. Koszty mogą sobie zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu. Nadal największe bariery to przeszkody mentalne - często najtrudniejsze jest zrobienie pierwszego kroku, podjęcie decyzji. W Polsce nadal brakuje prawa, które pozwalałoby na przekazywanie produktów minimalnie po dacie przydatności. Przecież kasza, makaron i ryż nie zepsują się w ciągu kilku dni od przeterminowania. Obecnie muszę one być ustylizowane i to jest problem - mówi Wirtualnej Polsce Maria Kowalewska z Federacji Banków Żywności.

W marcu premier Beata Szydło zapowiedziała wprowadzenie regulacji w sprawie niszczenia lub wyrzucania niesprzedanego jedzenia przez sklepy wielkopowierzchniowe. Obecnie założenia nowej ustawy przygotowywane są przez senacką komisję ds. rodziny. Właśnie zakończyły się w tej sprawie konsultacje społeczne z zainteresowanymi stronami. Propozycja ustawy powinna trafić do laski marszałkowskiej jesienią tego roku.

Więcej na Wp.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11124

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 281544

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane