Czeka nas rok fuzji i przejeć w branży spożywczej

Autor: Rzeczpospolita 29 grudnia 2014 08:53

Jak przewiduje Michał Koleśnikow, ekonomista Banku BGŻ, przyszły rok będzie dla polskich firm z sektora przetwórstwa żywności lepszy od 2014 r. Wynika to z oznak ożywienia gospodarczego w kraju, dobrych nastrojów konsumenckich, sprzyjającego eksporterom kursu euro i dolara oraz z niższych niż przed rokiem cen wielu surowców rolnych - czytamy w "Rzeczpospolitej".

W minionych latach głównym motorem rozwoju branży spożywczej był eksport. Embargo rosyjskie co prawda negatywnie wpłynie na tempo wzrostu sprzedaży zagranicznej, jednak nie doprowadzi do jej załamania. Mimo wszystko, niektóre firmy wypadną w przyszłym roku gorzej, niż roku bieżącym. Będą to głównie producenci owoców i warzyw, spółki mięsne oraz zakłady mleczarskie.

Jak mówi "Rzeczpospolitej" Tomasz Starzyk z Bisnode Polska, część firm działających w tych obszarach może upaść. W 2015 r. zwiększy się również liczba przejęć i fuzji w branży.

W 2015 r. spodziewać można się nie tylko większej liczby transakcji na rynku spożywczym, lecz także zmiany ich charakteru. W miejsce prostych przejęć zakładów czy marek, coraz częściej będzie dochodzić do transakcji biorących pod uwagę konkretną synergię - prognozuje w rozmowie z "Rzeczpospolitą" Piotr Grauer, dyrektor KPMG.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11215

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane