Do końca roku ceny masła pozostaną wysokie

www.portalspozywczy.pl 1 września 2017 18:54

W ciągu niewiele ponad roku ceny masła wzrosły dwukrotnie. Spowodowane jest to przez spadek produkcji masła w Unii oraz zwiększone spożycie na mieszkańca do ponad 4,7 kg. Utrzymujący się wysoki popyt przy malejącej podaży, a także rosnący eksport doprowadziły w przeciągu roku do ograniczenia zapasów masła o 99,7% - twierdzi Przemysław Okniński, analityk rynków rolnych z Alior Bank.

Jak zauważa Przemysław Okniński, zwiększające się spożycie masła jest efektem obecnego od kilkunastu lat trendu. Jego zdaniem coraz większą popularnością cieszą się pełnotłuste produkty mleczne. Na skutek czego zwiększyło się nie tylko spożycie masła, ale i śmietany, serów, czy pełnotłustego mleka w proszku. Z drugiej strony doprowadziło do kryzysu na rynku odtłuszczonego mleka w proszku.

- Wykorzystanie zapasów do pokrycia spożycia przewyższającego produkcję, doprowadziło do nienotowanego wcześniej poziomu ceny masła 22,3PLN/kg. Warto zauważyć, że sytuacja w Polsce jest relatywnie stabilna, a wysokie ceny są wynikiem zwiększonego popytu zagranicznego oraz zwiększenia kosztów zakupu surowca. Dla porównania w Niemczech cena sięgnęła 6 475 EUR/t, a różnica cen o 1 375 EUR/t między naszymi państwami jest najwyższa od wstąpienia Polski do Unii - mówi analityk rynków rolnych z Alior Bank.

- W pierwszych pięciu miesiącach br. produkcja, mimo wzrostu cen nie wykazuje wzrostu. Od stycznia do maja 2017r. ceny były przeciętnie o 50-87% wyższe niż w roku poprzednim. Produkcja jednak w tym samym okresie spadła o 2,4% w Polsce i 6,5% w całej UE. Z głównych producentów jedynie Włochy oraz Irlandia zwiększyły produkcję. Jednak, dopóki nie zostaną odbudowane zapasy masła, ceny nadal mogą być nieprzewidywalne i gwałtownie reagować na zmiany popytu/podaży - dodaje Okniński.

Według analityka rynków rolnych z Alior Bank, wysokie ceny masła nie przenoszą się jednak na ceny surowca.

- Cena surowego mleka w ciągu miesiąca wzrosła jedynie o 1%. Związane jest to z sezonowością produkcji i większą dostępnością surowca w okresie letnim. Ponadto, nie odnotowano zwiększonej produkcji masła, a co za tym idzie zapotrzebowanie również nie wzrosło. Wpływ na cenę ma również gorsza jakość mleka. Wraz ze spadkiem opłacalności w 2016 roku, część producentów zdecydowało się na użycie tańszych pasz. Skutkowało to obniżeniem zawartości tłuszczu w mleku. Przy rosnącym zapotrzebowaniu właśnie na ten składnik, potrzeba więcej mleka do uzyskania tej samej ilości produktów - wnioskuje Przemysław Okniński.

Według prognoz ARR ceny masła do końca tego roku pozostaną wysokie i wyniosą 20-21PLN/kg we wrześniu oraz 20-21,4PLN/kg w grudniu. Wpływ na utrzymanie cen będzie miał globalny popyt, który pozostanie na wysokim poziomie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11008

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane