REKLAMA
REKLAMA

Druga edycja targów WorldFood Warsaw zakończona sukcesem

Autor: pr 28 kwietnia 2015 09:38

Niespełna 200 wystawców z 28 krajów świata, około 3300 zwiedzających z 47 państw, liczne zagraniczne delegacje, międzynarodowi i polscy dziennikarze, wiele ciekawych debat i paneli dyskusyjnych. Tak w skrócie wyglądała II edycja WorldFood Warsaw.

REKLAMA

Powiązane tematy:

Druga odsłona targów, które odbyły się w dniach 14-16 kwietnia w Warszawskim Centrum EXPO, zakończyła się dużym sukcesem. Około 200 wystawców z 28 krajów świata, w tym ponad połowa to firmy zagraniczne. 3,3 tysiąca zwiedzających, a wśród nich właściciele i kadra zarządzająca przedsiębiorstw działających w sektorze. Liczni przedstawiciele polskich i zagranicznych mediów. Delegacje zagraniczne z krajów tj. Azerbejdżan, Indonezja, Mongolia, Bośnia i Hercegowina, Chiny, Sri Lanka, Holandia i Ukraina. A także nowości wprowadzone przez organizatora: specjalna strefa rozmów wystawców z przedstawicielami sieci handlowych - Auchan, SPS Handel, TOPAZ, Organic Farma Zdrowia czy EkoWital oraz rozszerzony zakres tematyczny obejmujący sekcję Ingedients Warsaw, FoodTech Warsaw i Wine&Spirits Warsaw. Szczególną uwagę należy zwrócić na ten ostatni sektor poświęcony branży alkoholowej, który cieszył się dużą popularnością i już w pierwszej odsłonie zgromadził 17 wystawców.

Przedstawiciele polskiej i zagranicznej branży rolno-spożywczej docenili rangę i biznesowy charakter targów, o czym świadczy liczna obecność czołowych ekspertów, instytucji branżowych i organizacji działających na rzecz sektora. W tym między innymi przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwa Gospodarki, Agencji Rynku Rolnego, Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej czy związków branżowych. Organizatorów cieszą również słowa patrona honorowego wystawy – ministra rolnictwa i rozwoju wsi Marka Sawickiego, który podkreślił, że Warszawa staje się ważnym i konkurencyjnym ośrodkiem wystawienniczym w Polsce.

Dużym zainteresowaniem odwiedzających i wystawców cieszyła się część merytoryczna targów. Pierwszego dnia odbyła się debata „Dlaczego Polska – możliwości i perspektywy” prowadzona przez prof. Andrzej Kowalskiego – dyrektora IERiGŻ. Jej uczestnicy – minister rolnictwa Marek Sawicki, podsekretarz stanu w Ministerstwie Gospodarki Arkadiusz Bąk oraz dyrektor Departamentu Współpracy Ekonomicznej MSZ Anna Barbarzak, podkreślali, że krajowy sektor rolno-spożywczy jest konkurencyjny, nowoczesny i na świecie coraz częściej kojarzony z wysoką jakością.


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 13230

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 999781

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA