REKLAMA
REKLAMA

Dyrektor PFPŻ na VI FRSiH: Nie możemy winić dyskontów za wypadanie firm z rynku

www.portalspozywczy.pl 6 listopada 2013 19:27

Współpraca przedsiębiorstw z branży spożywczej z dyskontami dla wielu okazała się szansą. Wiele przedsiębiorstw rozwinęło się i teraz możemy pochwalić się naszym przemysłem żywnościowym nawet na zagranicznych rynkach. Jednak producenci wciąż mogą wypadać z rynku - mówił Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ podczas sesji „Dyskonty - wpływ ekspansywnego formatu na handel i przemysł spożywczy w Polsce" na VI FRSiH.

REKLAMA
- 5-6 lat temu kanał dyskontowy był szansą dla wielu firm, które nie mogły się przebić w kanale tradycyjnym i hipermarketowym. Przypomnę, że był to okres intensywnych inwestycji w przemyśle spożywczym. Wybudowano wiele nowych fabryk, mieliśmy sporą ilość średnich firm, które nie miały co zrobić ze swoją produkcją. Dla takich firm Biedronka była wybawieniem - mówił Andrzej Gantner.
Jak tłumaczył, część podmiotów skorzystała z tej okazji i rozwinęła się, ale część podmiotów poległa. Kluczowe okazały się: umiejętność oszacowania swoich kosztów, dostowania się do zmian i spełnienie wymagań jakościowych.
- Dzięki Biedronce powstało wiele firm, które potem weszły w kanał tradycyjny. Dzięki dyskontom zniknęła część konkurencji, bo przetrwali tylko najlepsi. Poza tym, dyskonty wprowadziły rewolucję jakościową, poprzez twarde audyty jakości - wymieniał Andrzej Gantner.
- To, że do tej pory przetwali tylko najlepsi, to powód, że możemy się chwalić naszym przemysłem żywnościowym, także na zagranicznych rynkach - dodał.
Zaznaczył jednak, że rynek nie jest jeszcze ukształtowany. - Musimy wziąć pod uwage, że w najbliższym czasie jeszcze 10-15 proc. małych i średnich firm zniknie - albo porzez konsolidację albo przez wypadnięcie z rynku. Takie są realia rynku i nie ma co zrzucać winy na dyskonty - mówił.
Wskazywał, że przy obecnym stanie rozwoju dyskontów nie ma jeszcze specjalnego zagrożenia ani dla firm ani dla poszczególnych kanałów dystrybucji. - Pytanie, co by się stało, gdybyśmy doszli do modelu niemieckiego? Myślę, że jak zwykle, przetrwaliby tylko najlepsi - powiedział dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.

WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 4252

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 999781

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA