Dyrektor PFPZ: Wyższy VAT spowoduje podwyżki cen żywności

Autor: portalspozywczy.pl 3 sierpnia 2010 09:21

Dyrektor PFPZ: Wyższy VAT spowoduje podwyżki cen żywności

Każdy kto choć w minimalnym stopniu zapoznał się z pierwszym z brzegu podręcznikiem ekonomii wie, że wzrost kosztów około produkcyjnych pociąga za sobą konieczność podniesienia cen albo obniżenia wyniku finansowego - zauważa Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności, komentując dla serwisu portalspozywczy.pl rządowy plan podniesienia podatków.

 

- Jeżeli do tego dołożymy fakt, że całkiem spora część żywności jest na 22 proc. stawce VAT, a w przyszłym roku prawdopodobnie stawka 3 proc. na surowce będzie musiała być zastąpiona stawką 7 proc., to podwyżki mamy gwarantowane - twierdzi w blogu na serwisie portalspozywczy.pl Andrzej Gantner.

Podobnego zdania był cytowany przez Informacyjną Agencję Radiową Zbigniew Żurek z BCC, który podkreślił, że nie jest prawdą, iż żywność nie zdrożeje. Droższe będą bowiem surowce niezbędne do produkcji jedzenia (jak chociażby paliwo do transportu żywności do sklepu czy składników koniecznych do przetworzenia surowców rolnych).

Premier Donald Tusk zapowiedział, że rząd jest gotowy do podwyższenia o 1 punkt procentowy podatku VAT. W ten sposób chce zmniejszyć deficyt budżetowy. Podwyżka miałaby obowiązywać przez dwa, trzy lata i nie miałaby dotyczyć żwyności. Jednocześnie, jak dowiedziała się Polska Agencja Prasowa, rząd rozważa obniżenie VAT na żywność przetworzoną z 7 proc. do 6 proc. a jednocześnie podniesienie z 3 proc. do 6 proc. VAT na żywność nieprzetworzoną.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    4,98

  • Śr

    3,56

  • Min

    2,38

» Produkty » Sklepy » Regiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11439

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane