EEC 2014: Perspektywy eksportu w segmencie spożywczym są dobre

www.portalspozywczy.pl 9 maja 2014 14:34

Sektor rolno-spożywczy bardzo rozwinął się przez ostatnie 10 lat, czyli od czasu naszego wejścia do UE. Producenci dokonali ogromnego wysiłku, by dostosować produkcję do warunków wspólnego rynku, ale ten wysiłek się opłacił - produkujemy żywność, która jest konkurencyjna na rynkach eksportowych, a przemysł jest nowoczesny - ocenia wiceminister rolnictwa Krystyna Gurbiel.

- Często mówi się o strategicznych gałęziach gospodarki, a zapomina się o rolnictwie i przetwórstwie, a niesłusznie. To się zmienia, powoli odchodzimy od stereotypu rolnictwa jako czegoś zacofanego. Po 10 latach w UE mamy dowody, że sektor spożywczy bardzo dobrze sobie poradził i możemy być z niego zadowoleni - mówiła Krystyna Gurbiel podczas panelu "Ofensywa polskiej żywności na światowym rynkach", jaki odbył się w ramach Europejskiego Kongresu Gospodarczego.

Wiceminister przypomniała, że w 2013 roku eksport sektora rolno-spożywczego osiągnął wartość około 20 mld euro, podczas gdy w roku 2003, na rok przed wejściem do UE, wynosił on 4 mld euro. - Nastąpił 5-krotny wzrost. Odpowiednio rosło też dodatnie saldo, co nie jest jednoznaczne dla całej gospodarki - mówiła wiceminister.

Zauważyła, że przed wejściem do UE pojawiały się obawy, jak ten sektor będzie funkcjonował w warunkach wspólnego rynku europejskiego. - Polscy producenci wykonali ogromny wysiłek dostosowując się do warunków rynku europejskiego. Oznaczało to też wypadnięcie z rynku wielu zakładów, ale to się opłaciło - produkujemy żywność konkurencyjną, a przemysł jest nowoczesny - mówiła Krystyna Gurbel.
Jej zdaniem, o potencjale do dalszego wzrostu mogą świadczyć niskie ceny, które są wynikiem szeregu czynników. - Ceny żywności w Polsce, w porównaniu z 27 krajami UE, są najniższe. To ważne dla nas wszystkich jako konsumentów i oznacza to, że jest potencjał do dalszego wzrostu - mówiła Krystyna Gurbiel.

Uczestnicy panelu byli zgodni, iż eksport polskiej żywności może podwoić się w ciągu kolejnych kilkunastu lat, co w niedawnym wywiadzie dla serwisu portalspozywczy.pl sugerował minister rolnictwa Marek Sawicki.
- Zgadzam się, że jesteśmy w stanie podwoić eksport spożywczy. Nie ma już żadnej luki technologicznej jeśli chodzi o ten sektor. Pozostaje jeden aspekt -w Polsce ciągle mamy do czynienia z niewystarczającą wydajnością i mogą pojawiać się problemy na końcowych etapach produkcji, jak np. pakowanie produktów - mówił Marek Moczulski, prezes Bakallandu.

Także Roman Jagieliński, prezes Grupy Producentów Owoców Roja widzi szanse na dynamiczny wzrost eksportu. - Przez ostatnie 25 lat weszliśmy do światowej drugiej ligi, a możemy wejść do pierwszej. Mamy spokojnie szanse podwoić eksport w ciągu 15 lat - mówił.
Krystyna Gurbiel zwróciła uwagę, iż sektor spożywczy jest sektorem wrażliwym na szereg czynników zewnętrznych, co pokazał ostatni kryzys, związany z ASF. Jest to też sektor wrażliwy na klęski żywiołowe oraz kryzysy międzynarodowe.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11086

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane