EEC 2014: Sektor spożywczy będzie rósł w tempie 7-8 proc. rocznie

www.portalspozywczy.pl 12 maja 2014 14:21

Kondycja sektora spożywczego ma się dobrze. Nawet jeśli dynamika rozwoju branży nie utrzyma się w najbliższych latach na dwucyfrowym poziomie, to wzrost oscylujący w okolicach 7-8 proc. jest jak najbardziej realny - powiedział Krzysztof Koszela, dyrektor ds. rozwoju rynków zagranicznych i członek zarządu Jutrzenki Colian na panelu na panelu "Konsolidacja w przemyśle spożywczym i handlu w Polsce i regionie" podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego.

Korzystne perspektywy Krzysztof Koszela dostrzega m.in. przed branżą słodyczy, w której działa reprezentowana przez niego spółka. - Dynamika rynku słodyczy wynosi ok. 3-4 proc. - zaznaczył członek zarządu Jutrzenki Colian. - Warto zwrócić uwagę, że polscy przedsiębiorcy w ostatnim czasie znacząco zaktywizowali się w eksporcie, co może mieć duże znaczenie zważywszy na ograniczenia rozwoju popytu wewnętrznego, wynikające z osiągniętego poziomu nasycenia rynku sieci detalicznych. Myślę, że eksport naszej żywności nadal będzie rósł - dodał.

Wskazał również na potencjał konsolidacji sektora spożywczego. - Istnieje jeszcze wiele niewykorzystanych kierunków rozwoju rynku żywności, dlatego z optymizmem patrzę w przyszłość. Oczywiście, jak w każdym sektorze przemysłu, także w branży spożywczej pojawiają się utrudnienia, np. związane z sytuacją geopolityczną. Przedsiębiorcy nie mają na to wpływu. Musimy się do nich dostosowywać - przyznał Krzysztof Koszela. - Tym, na co mamy wpływ jest poszukiwanie nowych form sprzedaży naszych produktów, bycie aktywnym na rynku wewnętrznym i rynkach zagranicznych. Na tym powinniśmy się skupić - podkreślił.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10803

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane