Eksperci oczekują dalszego spadku liczby placówek gastronomicznych w Polsce

Autor: Rzeczpospolita 21 stycznia 2013 09:21

Wiodący gracze w branży restauracyjnej rosną w siłę. Ale mniejsi mają coraz większe problemy i wypadają z rynku - pisze "Rzeczpospolita".


Spowolnienie gospodarcze sprawiło, że rynek wyraźnie się podzielił. Wprawdzie wiodący gracze rosną w siłę, ale mniejsi mają coraz większe problemy i spora część z nich bankrutuje. Eksperci oczekują dalszego spadku liczby placówek gastronomicznych w Polsce. Ich zdaniem, wiele mniejszych sieci, czy niezależnych lokali nie będzie w stanie konkurować o klienta, przy z roku na rok rosnących kosztach działalności - pisze "Rz".

Większe sieci mają mocniejszą pozycję negocjacyjną i jest im łatwiej uporać się z wyższymi kosztami. Tymczasem zaledwie 10 proc. restauracji w Polsce jest zorganizowanych w różnego rodzaju sieciach. Dlatego eksperci przewidują, że w najbliższych latach rynek gastronomiczny będzie się mocno konsolidował.

Prym w branży wiodą niezmiennie McDonald's, AmRest, Da Grasso, Telepizza oraz Sfinks. Dwie pierwsze firmy ostro ze sobą konkurują - czytamy w "Rz".

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11733

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane