Ekspert: Jeśli chcemy kupować polskie sery, to szukajmy ich jak najbliżej wytwórcy

Autor: Wp.pl 27 maja 2017 12:18

Jeśli chcemy kupować polskie sery, szukajmy ich jak najbliżej wytwórcy. A najlepiej u samego serowara. Oczywiście korzystajmy z okazji, jaką są różnego rodzaje festiwale smaku, festyny, przeszukujmy mniejsze i większe targowiska. Korzystajmy zwłaszcza latem, kiedy ruszamy na wakacyjne szlaki. W poszerzaniu naszej smakowej wiedzy najistotniejsze jest doświadczenie - mówi w rozmowie z portalem WIrtualna Polska Eugeniusz "Gieno" Mientkiewicz, Kucharz, krytyk kulinarny.

W Biedronce i Lidlu możemy znaleźć różne rodzaje serów. Czy paczkowane oscypki lub sery pleśniowe to dobry wybór?
Zdaniem Mientkiewicza, oscypków czy serów regionalnych należy szukać zawsze jak najbliżej źródeł. - Niestety nasza wygoda przy zakupach jest odwrotnie proporcjonalna do oryginalności i smaku. Ale zawsze chętnie sięgnę po sery pleśniowe, wypatrując oznaczeń europejskich. Może nie zawsze, ale najczęściej gwarantuje to dobry wybór. Oczywiście wyłapuję, skąd pochodzi taki ser. Głównie są to regiony Francji lub Niemiec, gdyż mają wieloletnie doświadczenie. Nasze pleśniowe, poza małymi wyjątkami, praktycznie nie są obecne w handlu - mówi ekspert.

Więcej na Wp.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8450

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane