PARTNERZY PORTALU Partner portalu: City Board
REKLAMA
REKLAMA

Franczyzobiorca Da Grasso: Zaczynałem od jednego lokalu. Teraz mam ich trzy

Autor: dlahandlu.pl 8 maja 2014 12:48

Franczyzobiorca Da Grasso: Zaczynałem od jednego lokalu. Teraz mam ich trzy

Andrzej Bartoszek, franczyzobiorca, właściciel trzech lokali sieci Da Grasso, mówi o kosztach prowadzenia biznesu we franczyzie. - Koszty związane z biznesem franczyzowym możemy podzielić na dwie kategorie - koszty związane z uruchomieniem lokalu i koszty stałe, związane z jego funkcjonowaniem. Średnia wartość inwestycji mieści się w przedziale 200 - 350 tyś. zł. Koszty zależne są oczywiście od wielkości i położenia lokalu, a także od sprzętu, który właściciel zdecyduje się zakupić. Do tej kwoty należy doliczyć jednorazową opłatę licencyjną w wysokości 12 tys. zł oraz comiesięczną (płatną od drugiego miesiąca działalności) opłatę franczyzową. Jej wysokość to, w zależności od zakresu współpracy 1,1 - 1,85 tyś. zł.

REKLAMA

Jaka jest potencjalna rentowność takiego przedsięwzięcia?

Rentowność przedsięwzięcia zależy od wielu czynników. Da Grasso szacuje, że średni wzrost przychodów dla wszystkich franczyzobiorców, którzy rozpoczęli już działalność wyniesie około 30 proc. do końca 2014 roku. Trzeba jednak pamiętać, że dochody
te zależne są w głównej mierze od lokalizacji, miejscowej społeczności, a przede wszystkim od sposobu zarządzania lokalem. Ważnym elementem jest także to, jak długo lokal istnieje.

Jak długo trwa okres inwestowania i kiedy widoczne stają się pierwsze zyski? Pierwsze "pół roku" to tylko ponoszenie wydatków?
Okres inwestowania w lokal to proces ciągły. Największe koszty, które trzeba ponieść, to te związane są z otwarciem lokalu. W każdym kolejnym miesiącu użytkowania, tak jak w domu, należy zainwestować w dopracowanie wyglądu czy wymianę sprzętu. Te koszty są jednak znacznie niższe od tych, które należy ponieść na początku rozpoczęcia działalności.
Ciężko jest jednoznacznie określić kiedy restauracja zaczyna przynosić zysk, może być to okres od jednego do nawet kilku miesięcy. Wszystko zależy od dynamiki wzrostu obrotu i opłat stałych, związanych z prowadzeniem lokalu. Mam tu na myśli opłatę za prąd, czynsz czy wypłaty dla pracowników. Przy bardzo niskich kosztach i dobrym marketingu, już od pierwszego miesiąca można czerpać zyski
z prowadzenia lokalu. W moim przypadku koszty prowadzenia restauracji były bardzo duże, a pierwsze zyski, pomimo dużego obrotu, pojawiły się dopiero po siedmiu miesiącach. Na szczęście, nie zmienia to faktu, że wykorzystanie znanego brandu to oszczędność czasu i pieniędzy, które musiałbym zainwestować w przypadku budowania nowej marki.

Po jakim okresie trwania działalności koszty związane z jej rozpoczęciem minimalizują się?
Minimalizacja kosztów to kwestia dobrego zarządzania. Już w pierwszym miesiącu działalności można tak zaplanować swoje wydatki i określić potrzeby lokalu, aby na kilka następnych miesięcy było zapewnione wszystko to, co potrzebne jest
do funkcjonowania restauracji. Trzeba jednak zawsze liczyć się z dodatkowymi wydatkami, powiązanymi z ewentualnym wzrostem obrotów. Rosnące koszty związane z działalnością lokalu wiążą się z wyższymi zyskami. Czasem trzeba zainwestować, żeby jeszcze więcej zyskać.
Zaczynałem swoją działalność od prowadzenia jednego lokalu. Dzisiaj mam ich już trzy. Z całą pewnością mogę stwierdzić, że Da Grasso to był dobry wybór.

  • donald 2014-05-15 08:47:41

    polecam dobra franczyze LODZIARNIA DONALDA jak masz kolegow dobry byznes

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 16151

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA