PARTNERZY PORTALU Partner portalu: City Board
REKLAMA
REKLAMA

FRSiH: Sektor cateringu rośnie wraz z całym rynkiem HoReCa

www.portalspozywczy.pl 20 października 2016 09:32

- W Polsce wcale nie działa zbyt wiele firm, które są logistycznie przygotowane i potrafią obsłużyć cateringowo duże eventy i spotkania. A zapotrzebowanie wciąż rośnie - powiedział Michał Kozak, dyrektor generalny Mazurkas Catering 360° podczas IX Forum Rynku Spożywczego i Handlu, w czasie debaty zatytułowanej „Rynek HoReCa – perspektywiczny kanał zbytu dla producentów żywności”.

REKLAMA

Jak ma się sektor eventów i cateringu w Polsce? - Mazurkas Catering 360° wyspecjalizował się w szerokopojętym rynku MICE, czyli rynku eventów, kongresów i konferencji. Ten rynek rośnie wraz z całym rynkiem HoReCa. Dlatego oprócz oddziału w podwarszawskim Ożarowie, od niedawna rozwijamy także naszą nową bazę w Katowicach, która ma być biletem do podbicia rynku spotkań w południowej Polsce - komentował Michał Kozak.

- Rynek catering wydaje się trudny pod względem cen, ponieważ ta cena nie rośnie tak szybko jak rynek - dodał.

Zdaniem Michała Kozaka wzrost płac oraz wzrost cen półproduktów używanych do wytwarzania posiłków nijak się ma do cen ostatecznych, które uzgadniane są z klientami.

- Dodatkowo na rynku pracy jest coraz mniej fachowców, którzy są wykształceni w odpowiednim kierunku. Nasza firma boryka się z problemem zatrudnienia dobrych cukierników. A to dlatego, że jest coraz mniej szkół kształcących gastronomów - powiedział Michał Kozak.

Jak dodał, największe ruchy płacowe widać w segmencie pracowników liniowych, czyli najmniej opłacanych. Na tę sytuację wpływają choćby programy rządowe, takie jak „500+”. Rozwiązaniem w tej sytuacji i naturalną koleją rzeczy jest wzrost zatrudnienia pracowników ze Wschodu.

Wzorcowym przykładem obsługi dużej imprezy przez firmę Mazurkas Catering 360° było dostarczenie posiłków na szczyt NATO organizowany w Warszawie, gdzie obsłużono 7 tysięcy ludzi przez trzy dni w pełnej obsłudze cateringowej. - Od rozstrzygnięcia przetargu do imprezy mieliśmy tylko miesiąc na przygotowania. Na przygotowanie tego eventu zużyliśmy łącznie 63 tony różnego rodzaju półproduktów. A co ciekawe, ze względów bezpieczeństwa, ponad 80 proc. tych produktów musiało się znaleźć w miejscu imprezy już na 5 dni przed jej rozpoczęciem. Na samej tej imprezie pracowało 390 kelnerów, 80 kucharzy oraz 120 osób z tzw. stewardingu. A wszyscy oni musieli być wcześniej sprawdzeni przez BOR i inne służby. Dodatkowo wymogiem było to, że pracownicy nie mogli być także cudzoziemcami - mówi dyrektor Kozak.

- To pokazuje, jak duże oczekiwania mają firmy cateringowe względem dostawców – muszą im dostarczyć równy i wysoko jakościowo towar oraz „bezpieczny”. To nie jest proste zadanie, ponieważ w tym segmencie liczy się logistyka - podkreślił.

Michał Kozak tłumaczył, że Mazurkas Catering 360 korzysta z trzech dostawców w każdym segmencie spożywczym (mięso, nabiał, ryby, owoce/warzywa), tak, aby mieć pewność, że jest w stanie zabezpieczyć surowcowo nawet największe imprezy.


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 15920

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA