PARTNERZY PORTALU Partner portalu: City Board
REKLAMA
REKLAMA

Fundacja Republikańska: Koncerny kontrolują 80-90 proc. produkcji żywności w Polsce

Autor: Fundacja Republikańska 2 listopada 2016 13:26

Rynek produkcji i przetwórstwa żywności jest silnie skoncentrowany – w większości kategorii produktów spożywczych dominuje 3-5 graczy, którzy kontrolują 80-90 proc. produkcji. Znacząca większość producentów żywności w Polsce należy do dużych zagranicznych koncernów, które często brały udział w prywatyzacji największych polskich przedsiębiorstw z branży spożywczej. W efekcie, udział polskiego kapitału w sektorze spożywczym jest niski - jedynie w przypadku 3 kategorii produktowych udział rodzimych producentów przekracza 50 proc., a najwyższy udział polski kapitał ma w branży nabiałowo-mleczarskiej, gdzie udział ten sięga 60 proc. - wynika z raportu Fundacji Republikańskiej "Rynek produkcji spożywczej w Polsce. Czy polska żywność rzeczywiście jest polska?".

REKLAMA

Udział kapitału polskiego jest mocno zróżnicowany pomiędzy poszczególnymi kategoriami spożywczymi. W produkcji piwa, alkoholu lub żywności dla dzieci są obecni niemal wyłącznie globalni gracze, natomiast najwyższy udział rodzimego kapitału jest w produkcji nabiału i serów. Obecny stan jest pochodną wielu czynników jak prywatyzacja w latach 90-tych branży spożywczej, różnice w logistyce pomiędzy kategoriami, strategie globalnych korporacji, przepisy podatkowe, siła marek globalnych, preferencje konsumentów, siła i sprawność polskich podmiotów w poszczególnych kategoriach oraz wiele innych. Nie sposób jednak jednoznacznie wskazać uniwersalnego powodu dla wszystkich tych kategorii. W wielu wypadkach było to związane z siłą globalnych marek i ich efektywnością marketingową w starciu z polskimi konkurentami. W takim starciu małe polskie firmy były w bardzo ciężkiej sytuacji, tym bardziej biorąc pod uwagę synergie jakie osiąga kilka globalnych firm kontrolujących większość najbardziej cennych marek FMCG na świecie.

W efekcie rynek produkcji i przetwórstwa żywności w Polsce jest silnie skoncentrowany. W przypadku większości kategorii produktów spożywczych, 80-90 proc. produkcji jest w rękach przedsiębiorstw należących do dużych międzynarodowych koncernów. Nawet jeśli produkt ma „polską markę”, nie oznacza to, że jest on produkowany w firmie kontrolowanej przez rodzimy kapitał – w większości przypadków w wyniku prywatyzacji marka ta trafiła w zagraniczne ręce - czytamy w raporcie Fundacji Republikańskiej.

  • dgg 2016-11-02 14:51:39

    Produkty polskie powinny być jasno i wyraźnie oznakowane, należałoby również doprecyzować, które to polskie produkty - czy tylko te z polskimi etykietami?

  • PK 2016-11-02 13:37:52

    Prawnie da się to uregulować, trzeba tylko chcieć, no i przekonać Unię. Chodzi mi o to, by nakazać stosowanie oznaczeń wyróżniających, ze względu na kapitał pochodzenia i podawanie nazwy beneficjenta.

ZOBACZ WSZYSTKIE (2)

WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 16154

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 1145700

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA