Gantner: Restrykcje wobec tych, którzy mieliby przekazywać żywność nie są dobrym pomysłem

Autor: dlahandlu.pl 13 czerwca 2017 15:11

Konieczność powstania kompleksowego, systemowego Narodowego Planu Ochrony Żywności, który będzie podstawą do kształtowania polityki w obszarze niemarnowania żywności, to główny wniosek z debaty Instytutu Innowacyjnej Gospodarki, która odbyła się 8 czerwca 2017.

W ramach spotkania dyskutowano na temat projektu ustawy o przeciwdziałaniu marnotrawieniu żywności, uwarunkowaniach branży oraz braku odpowiednich badań pokazujących skalę problemu.

Aktualny stan prac Senatu RP oraz główne założenia nowej ustawy o przeciwdziałaniu
marnotrawieniu żywności zreferował gość specjalny, senator Jan Rulewski. Głównym elementem
proponowanego prawa jest obowiązek przekazywania niesprzedanej żywności na cele społeczne przez wszystkie obiekty handlowe pow. 250 mkw. Zdaniem Andrzeja Gantnera, dyrektora generalnego Polskiej Federacji Producentów Żywności proponowane rozwiązanie nie jest skuteczne – Uważamy, że jakiekolwiek restrykcje wobec tych, którzy mieliby przekazywać żywność nie są dobrym pomysłem, ponieważ każda restrykcja wywołuje chęć ominięcia przepisów. Powodowanie dodatkowych kosztów po stronie przedsiębiorców jest nieuzasadnione. Uważamy również, że proponowane rozwiązania nie mogą w żadnym wypadku doprowadzić do rozszczelnienia sytemu bezpieczeństwa żywności.
Edyta Urbaniak-Konik z SUEZ Polska zwróciła uwagę na kwestię dystrybucji niesprzedanej żywności
– Musimy zastanowić się, czy mamy warunki sanitarne, żeby tę żywność dalej rozprowadzać. System jest niewydolny, nie mamy wsparcia od strony samorządów w dostarczeniu odpowiedniej
infrastruktury. Jedynie 6% organizacji pozarządowych w Polsce zajmuje się dystrybucją żywności,
więc należy zastanowić się jak wesprzeć ten proces.
Zwrócono też uwagę na istnienie problemu metodologicznego oraz braku wiarygodnych danych na
temat ilości marnotrawienia żywności w Polsce. Jak wskazali uczestnicy debaty, nie mamy
miarodajnych danych, a szacunki mówią jedynie o ok. 10 mln ton marnowanej żywności rocznie w
skali całego kraju. Stąd pilna potrzeba zorganizowanie grupy badawczej, która mogłaby
przeprowadzić wiarygodną analizę tego problemu.
Moderator debaty, prof. dr hab. Bolesław Rok z Akademii Leona Koźmińskiego, ekspert Instytutu
Innowacyjna Gospodarka zwrócił uwagę na konieczność podjęcia konkretnych działań – Pomocą w
rozwiązania problemu byłoby opracowanie oraz realizacja „Narodowego Planu Przeciwdziałania
Marnowaniu Żywności”. 
Dyskutanci dostrzegli potrzebę uwzględnienia dodatkowych zapisów w senackim projekcie ustawy o
przeciwdziałaniu marnotrawieniu żywności. – Procedowany akt prawny zakłada dwa warianty
postępowania z niesprzedaną żywnością będącą przedmiotem obrotu: przekazanie na rzecz
organizacji pożytku publicznego albo utylizację. Tymczasem najwięcej żywności marnuje się na etapie produkcji rolnej i konsumpcji, a najmniej na etapie dystrybucji – zauważyła Justyna Pawilonis,
ekspertka Stena Recycling.
Komisja Europejska, zwraca uwagę, że na terenie Unii Europejskiej marnuje się rocznie ok. 88 mln
ton żywności. Celem jest zmniejszenie do 2030 r. o połowę ilości marnowanej żywności na osobę w sprzedaży detalicznej i konsumpcji, zmniejszenie strat żywnościowych w procesie produkcji i dystrybucji.

Partnerami projektu są: Jeronimo Martins, Rekopol Organizacja Odzysku Opakowań, Remondis, Stena Recycling, SUEZ Polska.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8450

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane