Gastronomia podbierze pracowników branży handlowej, bo oferuje wyższe płace

Autor: dlahandlu.pl 14 czerwca 2016 10:35

Z danych serwisu InfoPraca.pl wynika, że rośnie liczba ofert pracy związanych z turystyką, hotelarstwem i gastronomią, bo Polacy przestraszyli się m.in. ataków terrorystycznych i wybierają wypoczynek nad Morzem Bałtyckim lub w Tatrach. To powoduje zaś zwiększone zapotrzebowanie na pracowników sektora gastronomicznego.

Z uwagi na coraz lepszą sytuację gospodarczą, chętnych do pracy jest coraz mniej, ofert coraz więcej a pensje idą w górę – mówi Marek Jurkiewicz. W sektorze turystycznym najniższe pensje zaczynają się od 1,8 tys. złotych, ale zarobić można nawet 3 tys. złotych nie licząc premii. Z kolei sektor gastronomiczny płaci lepiej – tu pensje dochodzą do 4 tys. złotych.

Jak wynika z raportu płacowego AG Test HR, co czwarty kasjer pracujący w markecie otrzymuje co miesiąc pensję nie mniejszą niż 2778 zł brutto, a dla 25 proc. pracujących na kasie w markecie, wynagrodzenie nie przekracza 2364 zł brutto. Średnie wynagrodzenie na tym stanowisku wynosi 2634 zł brutto. Jeśli chodzi o sprzedawcę w punkcie sprzedaży, który jest odpowiedzialny za obsługę klienta oraz realizowanie sprzedaży w sklepie, średnia pensja w jego przypadku wynosi 2532 zł brutto (spadek – wobec 2484 zł brutto wykazywanych w wiosennej edycji raportu). Dla 25 proc. sprzedawców wynagrodzenia są jednak nie mniejsze niż 2790 zł brutto, a dla co czwartego zatrudnionego na tym stanowisku pensja nie przekracza 2061 zł brutto.

 




Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10821

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane