Gluten nie zwiększa ryzyka chorób serca

Autor: PAP 8 maja 2017 13:55

Nowe badanie, przeprowadzone na ponad 100 tys. uczestników, wykazało, że spożywanie glutenu w żaden sposób nie zwiększa ryzyka chorób serca u osób bez celiakii. Co więcej - eliminacja glutenu może wręcz sercu szkodzić, gdyż pozbawia nas korzystnych dla tego organu produktów pełnoziarnistych.

Praca na ten temat ukazała się w najnowszym numerze pisma "British Medical Journal", a jej autorami są naukowcy z Columbia University Medical Center (USA) współpracujący ze specjalistami z Harvard Medical School (USA).

"Gluten jest bardzo szkodliwy dla osób chorych na celiakię - tłumaczy prof. Benjamin Lebwohl z CUMC, główny autor badania. - Jednak w ostatnich latach popularne książki traktujące o zdrowym odżywianiu, a oparte na dowodach anegdotycznych, doprowadziły do przekonania, że dieta z niską zawartością glutenu jest zdrowa dla każdego. Nasze odkrycie dowodzi, że tak nie jest - ograniczenie glutenu nie przynosi korzyści, przynajmniej jeśli chodzi o zdrowie serca, u osób bez celiakii. Za to może powodować pewne szkody, gdyż dieta nisko- lub bezglutenowa jest niezwykle uboga w produkty pełnoziarniste, które chronią przed chorobami serca".

Jak przypomina Lebwohl, celiakia, inaczej choroba trzewna, jest zaburzeniem autoimmunologicznym, w którym spożycie glutenu - mieszaniny białek występujących w pszenicy, życie i jęczmieniu - powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych, upośledzając tym samym wchłanianie strawionych składników odżywczych. Z czasem celiakia może prowadzić do innych problemów zdrowotnych, w tym chorób serca, niedokrwistości czy osteoporozy. Skuteczną metodą leczenia celiakii jest stosowanie diety bezglutenowej.

Szacuje się, że choroba trzewna dotyka około jednego na stu Amerykanów. W Polsce sytuacja wygląda podobnie - na celiakię cierpi 1 proc. populacji, a więc ok. 400 tys. osób.

Istnieje także grupa ludzi bez celiakii, u których występuje stan zwany nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. Szacunki dotyczące liczby osób dotkniętych tym zaburzeniem są jednak bardzo rozbieżne. "Pomimo stosunkowo niskiej częstości występowania celiakii oraz nadwrażliwości na gluten nie będącej celiakią, badania wskazują, że aż około jedna trzecia Amerykanów stara się eliminować gluten ze swojej diety - mówi prof. Lebwohl. - Jest to z pewnością korzystne dla firm, które specjalizują się w produkcji i sprzedaży produktów bezglutenowych, ale czy jest korzystne dla zdrowia? Na to właśnie pytanie chcieliśmy odpowiedzieć".


WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11012

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane