PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

Grupa Odrolnika uruchomiła Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej

Autor: dlahandlu.pl 24 sierpnia 2015 09:56

22 sierpnia 2015 roku ruszyło Centrum Produktu Lokalnego (CPL) w Rzuchowej (gmina Pleśna), które mieści się na terenie zabytkowego zespołu dworsko-parkowego. Obiekt powstał kosztem blisko 840 tys. zł. Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej należy do stowarzyszenia GRUPA ODROLNIKA.

Jednym z głównych zadań jakie postawiono przed CPL, jest łączenie lokalnych producentów rolnych z konsumentami, którzy mogliby być zainteresowani żywnością wysokiej jakości tj. żywnością ekologiczną i tradycyjną. W budynku Centrum powstał więc sklepik prowadzony przez lokalnych rolników, w którym w ramach sprzedaży bezpośredniej dostępne są owoce i warzywa. Ze względu na małą skalę produkcji jak również ograniczone zdolności produkcyjne małych rodzinnych gospodarstw rolnych produkty te są droższe od ich konwencjonalnych odpowiedników (uprawianych na skale masową przy użyciu nawozów sztucznych, oprysków i innych środków chemicznych). Niemniej jednak są one dużo tańsze niż w ofercie sklepów z tzw. „zdrową żywnością”. Cała idea polega na tym, że rolnik np. za 1 sałatę w hurcie otrzymuje 1,00 zł zaś klient w sklepie płaci za nią ok. 8,00 zł. W sklepiku zlokalizowanym w CPL ta sałata kosztuje 4,00 zł przez co rolnik otrzymuje 4 razy więcej dzięki czemu produkcja jest dla niego opłacalna zaś konsument płaci
o połowę mniej przez co żywność ekologiczna jest dla niego bardziej dostępna.
Celem powołania i budowy Centrum Produktu Lokalnego jest też ochrona środowiska, promocja zdrowia i zdrowego odżywiania jak również promocja produktów lokalnych, a przez to zachowanie starych ras zwierząt, starych odmian roślin dla przyszłych pokoleń. Członkowie stowarzyszenia chcą by Centrum Produktu Lokalnego stało się prawdziwym ośrodkiem edukacyjnym w zakresie rolnictwa ekologicznego i tradycyjnego, zdrowego odżywiania i ochrony środowiska naturalnego. Wierzą również, że CPL pozwoli na rozwój tożsamości społeczności wiejskiej, zachowanie dziedzictwa kulturowego i specyfiki obszarów wiejskich oraz wpłynie na wzrost ich atrakcyjności turystycznej.
W CPL zlokalizowano także sale do przeprowadzania zajęć i warsztatów jak również prowadzony jest przy nim mały ogródek edukacyjny, gdzie dzieci mogą zgłębiać wiedzę z zakresu rolnictwa ekologicznego. W Centrum Produktu Lokalnego dzieci dowiedzą się że mleko pochodzi nie z kartonu czy butelki ze sklepu a od krowy, bynajmniej nie fioletowej. Dowiedzą się też jak uprawia się warzywa czy owoce. Dorośli z kolei będą mogli popróbować produktów tradycyjnych (wpisanych na listę Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi) w specjalnie do tego utworzonej „kawiarence”. Stowarzyszenie jest chętne do nawiązania współpracy z nowymi rolnikami posiadającymi gospodarstwa certyfikowane w kierunku produkcji żywności ekologicznej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11493

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane