PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

IH sprawdza fast-foody. W burgerze 100 % wołowiny wykryto wieprzowinę

Autor: www.dlahandlu.pl 19 maja 2014 13:05

Inspekcja Handlowa sprawdzała na terenie województwa pomorskiego jakość i prawidłowość świadczenia usług gastronomicznych typu fast food. Kontrolą objęto 5 placówek: 2 pizzerie, po 1 restauracji w centrum handlowym, markecie i stacji benzynowej. Nieprawidłowości stwierdzono we wszystkich barach.

W 40 proc. placówek naruszono przepisy dotyczące uwidaczniania cen w zakresie: nieuwidocznienia ilości nominalnych napojów i potraw,
braku daty wystawienia cennika oraz braku uwidocznienia cen jednostkowych przy towarach handlowych.

Sprawdzono również jakość surowców, półproduktów i potraw. Inspekcja podała dwa przykłady nieprawidłowości: burger 100% wołowiny - w badanej próbce stwierdzono zafałszowanie, z uwagi na obecność białka mięsa wieprzowego, niezgodnie z podanymi danymi przez producenta; pizza Margarita - ser tarty - niewłaściwa jakość handlowa - w wyniku analizy laboratoryjnej stwierdzono obecność tłuszczu obcego w tłuszczu mlecznym w ilościach odpowiednio 76,02 proc. i 43,70 proc.

W 80 proc.placówek nie dopełniono obowiązku podania wykazu składników wchodzących w skład potraw. We wszystkich sprawdzanych zakładach gastronomicznych nie wykazano składników alergennych. 

Stwierdzono również nieprawidłowości w zakresie stosowania podmiany asortymentowej składników w stosunku do deklaracji w karcie menu. W karcie oferowano kebab cielęco-barani, a faktycznie podawano kebab wołowo-indyczy. 

Ponadto, w jednej placówce nie okazano orzeczenia lekarskiego dla celów sanitarno-epidemiologicznych.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
  • otopolska 2014-05-19 16:20:23

    No i posypały się mandaty po 50 zł.

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11536

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane