IKEA Polska: w jednej partii klopsików znajdowała się konina

Autor: PAP 11 marca 2013 20:33

Badania przeprowadzone przez producenta klopsików dla restauracji IKEA w Polsce potwierdziły obecność DNA końskiego w jednej partii towaru - poinformowała PAP Małgorzata Jezierska z biura prasowego IKEA Polska.

"Badania przeprowadzone na zlecenie firmy Quantum, producenta klopsików szwedzkich dla restauracji IKEA w Polsce, potwierdziły obecność DNA końskiego w jednej partii towaru, zarówno w produkcie finalnym jak i surowcu" - napisała w oświadczeniu Jezierska.

Poinformowała, że surowiec pochodził od jednego z poddostawców firmy Quantum. Nie podała jednak, jaka to firma.

Jezierska zaznaczyła, że firma Quantum opracowała i przekazała IKEI plan działań, który "w przyszłości zapobiegnie podobnym sytuacjom". "Plan ten jest w tej chwili weryfikowany przez IKEA. Ponadto, we wtorek planowane jest przeprowadzenie u naszego producenta audytu przez zewnętrzną niezależną firmę audytorską. Dotychczas firma Quantum spełniała wszystkie wymagania jakościowe stawiane przez IKEA" - podała.

Jezierska podkreśliła, że Grupa IKEA chce serwować i sprzedawać produkty spożywcze, które są bezpieczne, zdrowe i produkowane z dbałością o środowisko naturalne. "Nie tolerujemy różnic między rzeczywistym składem produktów, a tym określonym w naszych przepisach i specyfikacjach. Niezwykle ważne jest dla nas to, by klienci mogli zaufać etykietom opisującym skład produktów" - zaznaczyła w oświadczeniu.


WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12608

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane