PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

Intermarche uruchomi własną ubojnię

www.portalspozywczy.pl 25 marca 2015 15:56

Na 2017 r. należąca do Grupy Muszkieterów sieć Intermarche zaplanowała uruchomienie w Polsce własnej ubojni i zakładu przetwórczego mięsa wieprzowego. Firma rozważa przejęcie lub budowę fabryki od podstaw.

- Mamy w planach uruchomienie pierwszej fabryki w Polsce już w 2017 r. Chodzi o nasz największy wyróżnik na rynku, czyli mięso. Planujemy rozwijać działalność związaną z ubojem i konfekcję produktów z mięsa - mówi Krzysztof Waligórski, prezes sieci Intermarche.

Do uruchomienia własnego zakładu produkcyjnego zmusza Muszkieterów m.in. sytuacja na rynku pracy. - Coraz trudniej o fachowców, którzy prowadzą rozbiór mięsa na miejscu w sklepie. Oczywiście rozbiór i wędzarnie w placówkach zostaną utrzymane, ale do sklepów zostanie dostarczony towar w elementach. Co istotne, poprzez masę i wolumen zamówień, będziemy w stanie uzyskać lepsze ceny zakupu żywca, a tym samym będziemy mogli zaoferować klientom lepsze ceny produktów gotowych - wyjaśnia Krzysztof Waligórski.

Inwestycja jest niezwykle istotna w kontekście planów inwestycyjnych Grupy, które zakładają, że liczba sklepów Intermarche ma wzrosnąć z ok. 220 obecnie do 500 w roku 2020. Tak dynamiczny rozwój oznacza skokowy wzrost zapotrzebowania na mięso świeże oraz wędliny produkowane na miejscu w sklepach sieci.

Projekt uruchomienia własnych zakładów mięsnych przez Grupę Muszkieterów w Polsce jest na etapie analiz i planów. - Powołano grupę roboczą, która składa się ze specjalistów z naszej ubojni Vitre we Francji. Eksperci analizują polski rynek pod kątem najlepszych rozwiązań produkcyjnych. Bierzemy pod uwagę tak przejęcie, jak i budowę zakładu od podstaw - tłumaczy prezes Intermarche.

- Obecnie jesteśmy bliżej przejęcia już działającego zakładu - podkreśla Waligórski.

Jednocześnie zaznacza, że więcej informacji na temat realizowanego projektu, będzie mógł udzielić po podpisaniu listu intencyjnego z potencjalnym partnerem.

Więcej na portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
  • żubr 2015-03-25 16:29:32

    no to koniec . Francuskie szpece od mięsa

    zniszcza te sklepy do końca . A poza wszystkim czy trzeba budowac browar, aby napić się piwa ?

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11444

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane