IX FRSiH: Innowacyjność napędza polską branżę spożywczą

www.portalspozywczy.pl 17 października 2016 13:15

IX FRSiH: Innowacyjność napędza polską branżę spożywczą Fot. Żelazna Studio

Podczas debaty inauguracyjnej IX Forum Rynku Spożywczego i Handlu paneliści dyskutowali o szeroko pojętej innowacji w polskim sektorze spożywczym. Eksperci zgodnie przyznali, że polska innowacyjność to nie tylko nowe, ulepszone produkty, lepsza logistyka i sprawniejsze zarządzanie. To również wytwarzanie produktów o tradycyjnych smakach oraz zastępowanie sztucznych dodatków naturalnymi.

Debatę inauguracyjną rozpoczęło wystąpienie Pana Jacka Boguckiego, Sekretarza Stanu, z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który zapewnił, że sektor rolno-spożywczy rozwija się dynamicznie. - W tym roku zbliżamy się do magicznej liczby 25 mld zł eksportu polskiej żywności. To jednak będzie bardzo trudne do osiągnięcia biorąc pod uwagę sytuację na rynkach rolnych, choćby embargo. Z drugiej strony spadek cen na wielu rynkach światowych skłonił firmy do poszukiwania nowych rynków oraz nowych form sprzedaży - powiedział Jacek Bogucki, sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi podczas debaty inaugurującej IX Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

Wiceminister Jacek Bogucki podkreślił, że poprawa konkurencyjności polskiego rolnictwa jest głównym zadaniem resortu rolnictwa. Dlatego już od ponad roku przyjęto program działania ministerstwa na lata 2016-19. - Określiliśmy kilka obszarów, w tym bezpieczeństwo żywność, rozwój obszarów wiejskich oraz polityka edukacyjna, finansowanie i programowanie rolnictwa – dodał.

Jego zdaniem, aby rozwijać eksport i cały sektor rolno-spożywczy potrzebna jest współpraca przetwórców i rolników.

Jak podkreślił, temu ma służyć często krytykowana przez firmy spożywcze ustawa o tzw. nieuczciwych praktykach. - Wprowadzamy też zmiany w ustawie o systemach jakości, aby jeszcze mocniej podkreślać pochodzenie polskich produktów. Jest to trochę nasza odpowiedź na zapotrzebowanie na krajowe produkty. Ponadto to odpowiedź na inne egoizmy narodowe. Próbujemy tłumaczyć w Brukseli, że to droga donikąd, że protekcjonizmy kończą się stratami zamiast przewidywanych zysków – powiedział.

- Ważna jest także strategia na rzecz odpowiedzialnego rozwoju szykowana w Ministerstwie Rozwoju – dodał.

Jacek Bogucki podkreślił, że resort rolnictwa chce przeznaczać także jak najwięcej środków na promocję żywności i usystematyzować tę promocję. - Próbujemy tu bardzo silnie współpracować z przemysłem i handlem, po to, aby efekty pieniędzy przeznaczanych na promocję produktów rolno-spożywczych były jak największe – przyznał wiceminister.

Zapewnił, że resort kładzie bardzo silny nacisk na otwieranie nowych rynków zbytu. - Na koniec swojego wystąpienia otwierającego debatę inauguracyjną podczas IX Forum Rynku Spożywczego i Handlu, wiceminister Jacek Bogucki zapewnił, że resort rolnictwa jest do dyspozycji firm rolno-spożywczych w Polsce. - To z Państwem chcielibyśmy określać na jakie rynki będziemy kładli największy nacisk – dodał.


WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10803

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane