IŻŻ: Zakaz mrożonego pieczywa w szkołach to krok w dobrym kierunku

www.portalspozywczy.pl 19 sierpnia 2016 18:49

Mimo że mrożenie jest najlepsza metodą przechowywania żywności, warto pamiętać, że pieczywo mrożone jest za pomocą ciekłego azotu, a następnie przechowywane nawet przez pół roku. Pieczywo takie zawiera dużo polepszaczy, m.in. stabilizatory, barwniki, konserwanty, propionian wapnia (E-282) przeciw pleśniom i sorbinian potasu (E-202), który wywołuje problemy skórne oraz astmę - mówi w rozmowie z portalspożywczy.pl Hanna Stolińska-Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia.

26 lipca br. Minister Zdrowia podpisał "Rozporządzenie w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach", które wejdzie w życie 1 września 2016 roku. Tym samym traci moc poprzednie rozporządzenie Ministra Zdrowia z 26 sierpnia 2015 roku.

Według najnowszego rozporządzenia w szkole nie będzie można kupić pieczywa z ciasta głęboko mrożonego. Dotyczy to nie tylko kanapek, ale i wyrobów cukierniczych, czyli drożdżówek. Do sklepików wrócą jednak drożdżówki, ale "zdrowsze" i z obniżoną zawartością tłuszczu.

Jak podkreśla Hanna Stolińska-Fiedorowicz różnice pomiędzy chlebem z piekarni, tzw. świeżym, a chlebem z ciasta głęboko mrożonego są ogromne.

- Dobre pieczywo ma krótką listę naturalnych składników. Powstaje z mąki pełnoziarnistej, wody, zakwasu lub drożdży, soli i wszelkich dodatków typu ziarna. Taki skład zapewnia podaż błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, magnezu, żelaza i cynku - mówi.

więcej portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10546

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane