Jak jemy na wakacjach? Słodko i tłusto

Autor: Gazeta Wyborcza 8 lipca 2017 13:09

Lody i gofry z bitą śmietaną, smażone ryby, karkówka z grilla, pączki i jagodzianki to najpopularniejsze wakacyjne jedzenie - pisze Gazeta Wyborcza. Szacuje się, że m.in. dzięki tym specjałom przeciętna polska rodzina przywozi z wakacji 2,5 kg tkanki tłuszczowej.

Polacy na co dzień nie jedzą zbyt zdrowo, a w wakacje folgują sobie podwójnie - czytamy w Gazecie Wyborczej.

Drożdżówka, półlitrowa butelka słodkiego napoju gazowanego, dwie kajzerki z szynką, hot dog, baton czekoladowy - to częsty zestaw na plażę. Na obiad nad morzem zwykle ryba smażona w panierce, duże frytki lub pierogi, ewentualnie pizza, kebab, karkówka z grilla, kiełbaski z rożna. Na deser gofry z bitą śmietaną, potem lody w waflu, czipsy. Kolacja nie odstaje od reszty. To najczęściej zapiekanki, hot dogi, hamburgery lub kebaby, słodycze.

Eksperci obliczyli, ile średnio kalorii zjada czteroosobowa rodzina w ciągu dwóch tygodni urlopu. Łączna liczba zjedzonych kalorii to 184 tys. 482. Dzieląc to na osoby i na dni, wychodzi, że średnio na głowę jeden członek rodziny zjadał codziennie prawie 3,3 tys. kcal.

Więcej w Gazecie Wyborczej

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11075

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane