Jerzy Safader: Potrzebny jest dialog pomiędzy sieciami handlowymi a przetwórcami ryb

www.portalspozywczy.pl 25 września 2015 16:39

Jerzy Safader, prezes Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb i właściciel słupskiej firmy Stanpol przyznaje w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl, że potrzebny jest dialog pomiędzy sieciami handlowymi a przetwórcami ryb. Nowe otwarcie w relacjach pomiędzy branżą rybną, a handlem będzie miało korzystny wpływ na położenie konsumentów.

Zdaniem Jerzego Safadera obecnie sieci handlowe w niewielkim stopniu uwzględniają postulaty branży rybnej. Nie dostrzegają producentów. W konsekwencji tracą na tym konsumenci. 

Z tego powodu potrzebne jest niejako nowe otwarcie w relacjach pomiędzy handlem a branżą przetwórstwa ryb. Istotnym problemem są ceny produktów rybnych, które są narzucane przez duże sieci handlowe.

- Sieci handlowe wywierają dużą presję na cenę produktów rybnych. My uważamy, że powinny być przynajmniej dwie półki cenowe. Jeżeli oczekuje się wysokiej jakości produktów, to cena nie może być niska - wyjaśnia Jerzy Safader. 

Jak przyznaje, sieci handlowe nie mogą oferować tylko tanich produktów rybnych w jednym przedziale cenowym, gdyż to w poważny sposób ogranicza wybór konsumentom, którzy coraz częściej oczekują dobrych, sprawdzonych produktów rybnych. Na podejściu sieci tracą także same firmy przetwórcze.

Więcej na portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11586

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane