Każdy mieszkaniec UE wyrzuca rocznie 123 kg żywności

Autor: FAMMU/FAPA 27 sierpnia 2015 17:03

Jak wynika z analiz Wspólnego Centrum Badawczego UE (Joint Research Centre - JRC), każdy mieszkaniec Unii Europejskiej marnuje w skali roku przeciętnie 123 kg żywności, tj. 16 proc. tego, co kupuje - donosi FAMMU/FAPA.

W badaniu dotyczącym określenia wielkości zjawiska, wykorzystano dane pochodzące z sześciu państw członkowskich Unii, tj. Wielkiej Brytanii, Holandii, Danii, Finlandii, Niemiec i Rumunii (pozostałe kraje nie posiadają danych albo dysponują jedynie danymi cząstkowymi).

Dla przeciętnego mieszkańca UE to od 45 kg do 153 kg w skali roku, w zależności od poziomu konsumpcji i skali marnotrawstwa. Większość żywności marnowana jest w gospodarstwach domowych, część w cateringu (np. w restauracjach czy szkołach).

Najczęściej marnowane są warzywa, owoce i produkty ze zbóż. Są one stosunkowo mało trwałe, a jednocześnie tańsze niż choćby mięso, więc często są kupowane na zapas. Zdaniem autorów badania niemal 80 proc. (97 kg na osobę) marnotrawstwa można łatwo uniknąć.

Według JRC, co roku w całej Unii marnuje się łącznie 47 mln ton produktów spożywczych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10682

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane