KE pracuje nad przepisami ws. miejsca pochodzenia surowców spożywczych

Autor: www.dlahandlu.pl 30 czerwca 2016 12:36

Komisja Europejska pracuje nad projektem rozporządzenia dotyczącego podawania kraju pochodzenia dla „składnika podstawowego”.  Wejście w życie przepisu przewiduje się na początek 2017 r.

- W przepisach rozporządzenia „Podstawowy składnik” został zdefiniowany jako składnik lub składniki, które stanowią więcej niż 50% tego środka spożywczego, lub które są na ogół kojarzone przez konsumenta z nazwą tego środka spożywczego i w odniesieniu do których jest wymagane w większości przypadków oznaczenie ilościowe. W związku z tym, takim składnikiem jest mięso w wyrobach mięsnych czy też mleko w przetworach mlecznych. Należy podkreślić, że celem wprowadzenia przepisu o konieczności identyfikacji pochodzenia „składnika podstawowego” było zapobieżenie wprowadzaniu w błąd konsumenta w sytuacji, gdy wskazany w oznakowaniu produktu kraj/miejsce pochodzenia (nawet na zasadzie dobrowolnej) nie jest taki sam jak kraj/miejsce pochodzenia „składnika podstawowego” - wyjaśnia minister Krzysztof Jurgiel na interpelację poselską ws. wprowadzania w błąd konsumentów co do miejsca produkcji surowców wykorzystywanych w branży spożywczej.

Niezależnie od prac prowadzonych na poziomie UE obecnie w kraju procedowany jest projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o funduszach promocji, w którym proponuje się wprowadzenie nowych regulacji dotyczących dobrowolnego znakowania środków spożywczych informacją „Produkt polski” wraz z określeniem wzoru znaku. Regulacje te dadzą możliwość producentom podawania w oznakowaniu środków spożywczych nie tylko informacji dotyczących krajowego pochodzenia gotowego produktu, ale i użytych składników.

Wprowadzenie jednoznacznych kryteriów dotyczących umieszczania znaku „Produkt polski” pomoże również zainteresowanym konsumentom w wyszukiwaniu produktów wytworzonych w Polsce z użyciem polskich surowców.

- Ponadto w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi zostały podjęte prace legislacyjne mające na celu wprowadzenie równoważności w informowaniu o kraju pochodzenia w przypadku „mięsa surowego” sprzedawanego w opakowaniach, jak i bez opakowań. W projekcie wprowadzono obowiązek podawania informacji dotyczących kraju lub miejsca pochodzenia dla nieopakowanego świeżego, schłodzonego i zamrożonego mięsa ze świń, z owiec, kóz i drobiu (kaczki, gęsi, kury, indyki) zgodnie z kryteriami określonymi w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 1337/2013[4] - dodaje minister.

  • bbb 2016-06-30 15:53:31

    Znowu kilku głupawych urzędasów wymyśli nowe przepisy, na podstawie których producenci będą musieli zlecać opracowania nowych nadruków opakowań a setki kilogramów posiadanych opakowań wyrzucać bo pójdzie na kontrole inspektorek IJHAR-S, który zna się tylko na oznakowaniu i będzie kwestionował oznakowanie jako produkt zafałszowany. Oni nic innego nie umieją zrobić. Producent znowu straci kupę pieniędzy na nowe opakowania i ceny będzie podnosił. Urzędasy opamiętajcie się.

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10971

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane