Kierownik CCIFP: To sieci handlowe we Francji decydują, co znajdzie się na rynku

www.portalspozywczy.pl 4 lipca 2013 15:27

Na francuskim rynku bardzo dużą rolę odgrywają sieci handlowe takie jak Carrefour, Auchan, Intermarché czy E.Leclerc. Mają one swoje centra zakupowe, które w dużej mierze decydują o tym, który produkt będzie dostępny na rynku - ocenia Nadia Bouacid, kierownik Centrum Rozwoju Biznesu we Francuskiej Izbie Przemysłowo-Handlowej w Polsce (CCIFP). Dodaje, że na rynku francuskim dużym powodzeniem cieszą się produkty ekologiczne oraz dania gotowe.

Kupcy w dużym stopniu zwracają uwagę na cenę, ale także na jakość produktów i terminowość dostaw. Jeśli będziemy konkurencyjni na tych trzech polach mamy szansę rozwoju na francuskim rynku - ocenia.
Natomiast niezależni dystrybutorzy są szansą dla produktów specjalistycznych, które cieszą się mniejszym zainteresowaniem ze strony sieci handlowych.
Jeśli chodzi o sklepy polonijne to ich udział w rynku francuskim jest niewielki. Są one skupione w kilku ośrodkach miejskich zamieszkanych przez Polonię, ale w przeciwieństwie do Wielkiej Brytanii, czy Niemiec, są to raczej reprezentanci starej emigracji, którzy korzystają z takich sklepów znacznie rzadziej niż kiedyś. - Na pewno jednak dzięki ich obecności polska żywność i polskie marki są bardziej rozpoznawalne wśród Francuzów. W regionach z liczną Polonią nawet w dużych sieciach handlowych można spotkać na półkach z żywnością świata kiszone ogórki, barszcz, czy ćwikłę. Dzięki temu artykuły te mogą dotrzeć do większej liczy odbiorców - podkreśla Nadia Bouacid.
Zauważa, że we Francji cały czas istnieje moda na produkty BIO oraz wszelkiego rodzaju artykuły ekologiczne i naturalne. Można je dostać nie tylko w specjalistycznych sklepach, ale też w specjalnych działach w supermarketach, a także na lokalnych targach, z których Francuzi korzystają bardzo często i chętnie.
- Nie każdy produkt naturalny może być nazywany produktem BIO. Trzeba pamiętać, i to jest ważna uwaga również dla polskich firm planujących wejście z takimi produktami do Francji, że aby nasz artykuł został uznany za ekologiczny, powinien posiadać odpowiednie certyfikaty. Bez nich nie będziemy mogli starać się o wejście na francuski rynek - podkreśla Nadia Bouacid.
- Zdrowe i naturalne żywienie to jedna cecha francuskiego konsumenta, ale drugą jest wygoda i oszczędność czasu. Dlatego też dużą popularnością cieszą się produkty przetworzone, gotowe do spożycia. Chodzi tu o różnego rodzaju mrożonki, czy dania gotowe, albo takie, które można w szybki sposób przygotować bez konieczności wykorzystania dodatkowych składników, jak np. purée w proszku - dodaje.
Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10380

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane