Komisja Europejska chce zwiększyć zaufanie konsumentów do żywności. Może ustalić wyższe kary

Autor: dlahandlu.pl 16 października 2013 20:01

Komisja Europejska podjęła działania w celu zwiększenia zaufania konsumentów do żywności sprzedawanej w UE poprzez przyjęcie pakietu pięciu aktów prawnych zastępując obecnie blisko 70 aktów prawnych.

Z punktu widzenia handlu najważniejszy jest projekt rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin, materiału przeznaczonego do reprodukcji roślin i środków ochrony roślin. Proponowane przez KE zmiany w kontroli urzędowej:

Komisja uznała potrzebę wzmocnienia instrumentów, którymi właściwe organy w państwach członkowskich dysponują, aby sprawdzać w terenie przestrzeganie przepisów UE (poprzez kontrole, inspekcje i badania).
Niedawne skandale związane z żywnością kolejny raz wykazały potrzebę skuteczniejszych działań ze strony organów odpowiedzialnych za egzekwowanie przepisów, tak by chronić zarówno konsumentów, jak i uczciwe podmioty przed zagrożeniami (również w wymiarze gospodarczym), które mogą powstać w wyniku naruszeń przepisów w całym łańcuchu.
W nowych przepisach przyjęto podejście w większym stopniu oparte na ocenie ryzyka, co pozwala właściwym organom skoncentrować swoje zasoby na istotniejszych kwestiach.
Obecny system opłat służących finansowaniu skutecznej realizacji kontroli w ramach trwałego systemu w całym łańcuchu zostanie rozszerzony na inne sektory łańcucha, obecnie nieobjęte opłatami.
Mikroprzedsiębiorstwa będą zwolnione z tych opłat, ale nie z kontroli, aby nie szkodzić ich konkurencyjności.
Państwa członkowskie zostaną także poproszone o pełne włączenie kontroli nadużyć finansowych do swych krajowych planów kontroli oraz o dopilnowanie, by kary finansowe w takich przypadkach były ustalone na faktycznie odstraszającym poziomie.

Pojawiła się też idea konsolidacji służb nadzoru weterynaryjnego, jakościowego i sanitarnego, pod postacią Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności. - Decydujące znaczenie przypisuje się tu nie tylko produkcji i transportowi, ale i handlowi, który jest systemowym terminalem" kontaktu z konsumentem. Spodziewać należy się nowych obowiązków w zakresie kontroli produktu wchodzącego do handlu, nowych zasad odpowiedzialności, dokładniejszej dokumentacji, silniej związanej z fizycznym oglądem i testowaniem produktu żywnościowego i przemysłowego - mówi Renata Juszkiewicz.


WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10971

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane