Koncerny spożywcze apelują do KE vs. tłuszczy trans

Autor: dlahandlu.pl 17 października 2015 16:21

Firmy Mars, Kellog, Mondelez i Nestlé wraz z organizacjami pozarządowymi BEUC, CPME, EHN, EPHA, wystosowały list otwarty do Komisji Europejskiej dotyczący wprowadzenia limitu tłuszczy trans w artykułach spożywczych.

Wymienione przedsiębiorstwa i organizacje podkreślają w liście swoje zaniepokojenie negatywnymi skutkami zdrowotnymi, jakie niesie za sobą spożywanie żywności zawierającej duże ilości tłuszczy trans. Mogą one powodować m.in. zwiększenie ryzyka zawału lub choroby serca.

W związku z tym producenci apelują do Komisji Europejskiej o ograniczenie dopuszczalnych ilości produkowanych przemysłowo tłuszczy trans w żywności do 2 gramów na 100 gram tłuszczu.


WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12469

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane