Konferencja "Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością - aspekty prawne i technologiczne".

Autor: dlahandlu.pl 18 maja 2010 14:22

11 czerwca, Warszawa, Hotel Marriott Podczas konferencji grono specjalistów i ekspertów przedstawi pełne kompendium wiedzy dotyczące materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktów z żywnością. Konferencję poprowadzą m.in.: Kazimiera Ćwiek-Ludwicka - Państwowy Zakład Higieny, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego; Anna Starnawska-Oleńko - Kierownik Sekcji Orzecznictwa ds. Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie; Wojciech Kozak - Katedra Towaroznawstwa Przemysłowego, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu; Iwona Schreuder - Regional Packaging Manager for Central Eastern Europe Nestlé Polska SA; Jacek Czarnecki - Regulatory Affair Manager Nestle Polska SA.

Zdaniem Jacka Czarneckiego, pełniącego funkcję Przewodniczącego Komisji ds. Legislacji i Bezpieczeństwa Żywności PFPŻ ZP, jakość opakowań, w tym ich atrakcyjność to jeden z kluczowych elementów na drodze do sukcesu firmy żywnościowej. Walka o trwałość, minimalizowanie strat i funkcjonalność, a także wymagania środowiskowe, wyznaczają kierunki rozwoju opakowań. Jednakże nie wszystkie
materiały mogą być stosowane do kontaktu żywnością. Niektóre komponenty, takie jak barwniki, powłoki, substancje dodatkowe oraz inne składniki i zanieczyszczenia, budzą zastrzeżenia z punktu widzenia bezpieczeństwa żywności. System RASFF niemal co dzień donosi o problemach stwierdzonych przez Państwa Członkowskie UE.

Również nauka nie pozostaje w tyle i wciąż dowiadujemy się o nowych materiałach i substancjach opiniowanych przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Materiały i wyroby do kontaktu z żywnością to chyba najbardziej techniczny dział legislacji żywnościowej. Każdy praktycznie operator łańcucha dostawczego podlega tym przepisom - stwierdza J. Czarnecki. Problemy w zrozumieniu zagadnień związanych z
migracją szkodliwych substancji z tworzyw sztucznych i innych materiałów polegają na częstym braku dostatecznej wiedzy na temat chemii i struktury stosowanych materiałów. Dodatkowo europejska legislacja jest niekompletna i rozproszona i dlatego w niektórych krajach członkowskich wciąż funkcjonują przepisy odnośnie niektórych materiałów. Niekiedy też konieczne jest skorzystanie z legislacji innych
krajów oraz wytycznych opracowanych przez stowarzyszenia producentów opakowań oraz przemysłu żywnościowego.
Z punktu widzenia producenta żywności najważniejsze jest zidentyfikowanie odpowiednich przepisów oraz wynikających z nich obowiązków i zgodność z tymi wymaganiami. Ważne jest też śledzenie zmian, których w najbliższym czasie zapowiada się niemało. Kolejna kwestia to zastosowanie wymagań legislacji: opracowanie specyfikacji, na podstawie której dostawca będzie mógł zadeklarować zgodność z
odpowiednimi standardami, oczywiście w oparciu o informacje od swoich dostawców lub wyniki badań. Tutaj dotykamy kolejnej ważnej kwestii: złożoności łańcuchów dostawczych materiałów opakowaniowych i innych materiałów i wyrobów do kontaktu z
żywnością. Ogólnie w całym łańcuchu ważna jest jakość surowców i zastosowany proces, a także inne dobre praktyki wytwarzania.


WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11009

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane