REKLAMA
REKLAMA

Konina z Polski może być przyczyną skażenia irlandzkich burgerów

Autor: wyborcza.biz 27 stycznia 2013 15:26

Testy mające ustalić, skąd pochodzi konina wykryta w burgerach z wołowiny produkowanych w Republice Irlandii i eksportowanych do W. Brytanii wykazały, że jej prawdopodobnym źródłem jest składnik obecny w surowcu importowanym z Polski - podał serwis Wyborcza.biz za telewizją RTE.

REKLAMA
Irlandzki minister rolnictwa Simon Coveney mimo nietypowej pory, zwołał w sobotę wieczorem konferencję prasową, na której poinformował, że badania trzech burgerów wyprodukowanych od początku stycznia w zakładach Silvercrest wykazały, że jest w nich obecny koński DNA, a jego możliwym źródłem jeden i ten sam składnik importowany z Polski.
Coveney ogłosił, że kadra zarządzająca zakładów Silvecrest Meats w hrabstwie Monaghan zostanie wymieniona, zakłady będą odkażone, a całe mięso w nich wyprodukowane poddane utylizacji. Dodał, że w przyszłości składniki surowca do końcowego produktu będą zamawiane w Irlandii lub Anglii.
Właścicielem zakładów Silvercrest Meats jest grupa ABP Food posiadająca zakłady w Wielkopolsce, ale grupa stwierdziła, że skażony koniną surowiec do burgerów nie pochodzi stamtąd. Nazwy domniemanego polskiego eksportera skażonego surowca nie wymieniono.

WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12554

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA